Gerçek kişi adının marka olarak tescili
Registration of personal name as a trademark
  1. Tez No: 834218
  2. Yazar: HAZAR BERKEN KAVAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLAY UZUNALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: gerçek kişi adı, halka mal olmuş kişiler, tanınmış kişiler, yaygın kişi adları, marka, personal name, public characters, famous persons, common personal names, trademark
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Teknolojinin gelişmesi ve uluslararası pazarların büyümesiyle birlikte marka, markanın korunması ve marka hukuku oldukça önemli bir konuma gelmiştir. Bu yüzden şirketler ve gerçek kişiler ticari haklarını korumak için sıklıkla marka tescili yoluna başvururlar. Sınai Mülkiyet Kanununa göre marka, ayırt edici olma ve sicilde açık ve kesin bir biçimde gösterilebilme koşulunu sağlamak şartıyla her türlü işaret olabilir. Bununla birlikte kanunda kişi adlarının marka olabileceğini özellikle belirtilmiştir. Bu yüzden kişi ad ve soyadları da marka olarak tescil edilebilir. Kişi adının marka olarak tescilinde mutlak ve nispi ret hallerine ilişkin engeller çıkabilir. Çalışmamızda öncelikle kişi adına ve markaya ilişkin genel bilgiler verilmiş, daha sonra kişi adının marka olarak tescilinde ortaya çıkabilecek mutlak ve nispi ret halleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Trademarks, protection of trademarks and trademark law has reached the important position because of development of technology and growing of international markets. For this reason, companies and real persons apply for trademark registration frequently, for protect their commercial rights. According to Industrial Property Code, trademarks can be any kind of sign that is providing distinctiveness and may be displayed clearly and precisely in the registration. In addition, the Code specifically states that personal names can be trademarks. Therefore, personal names and surnames can be registered as a trademark. There may also be legal obstacles regarding absolute and relative grounds for refusal in the registration of personal name as trademark. In our study, first of all, general information about personal name and the trademark is given, and then absolute and relative refusal situations that may arise in the registration of personal name as trademarks are examined.