Adli Antropoloji'de güncel gelişmeler
Current developments in Forensic Anthropology
- Tez No: 834275
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA SEVİM EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Antik DNA, Kimliklendirme, 3D Yeniden Yüzlendirme, Travma, Yapay Zeka, Ancient DNA, Identification, 3D Reconstruction, Trauma, Artificial Intelligence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Paleoantropoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Adli Antropoloji, antropolojiden elde ettiği bilgi, birikim, beceri ve donanımının yanı sıra, artan dünya nüfusunun farklılaşan ölüm biçimlerinden elde ettiği kimliklendirme tecrübesi, deneyim ve yaklaşım metotlarıyla, değişen, dönüşen, yenilenen ve gelişen bir adli bilimler disiplini olarak gün geçtikçe teknolojik gelişmelerin de katkısıyla kendisini istikrarlı bir şekilde güncellemektedir. Adli Antropoloji, sahada elde ettiği bulguları, laboratuvar çalışmasında ölçümlediği incelemeleri veya diğer disiplinlerin teknolojilerinin de katkısıyla oluşturduğu adli biyolojik profiller üzerinden yaptığı güncel kimliklendirme yöntemleri bu çalışmada incelenmektedir. Bireysel veya toplu ölüm kurbanlarının yaş, cinsiyet ve etnik köken çalışmalarında kullandığı 3D yeniden yüzlendirilme yöntemleri, travma analizleri ve etnik köken bulmaya yönelik çalışmalar gibi çeşitli incelemelerinin hukuki ve sosyal boyutları konu edinilmiştir. Yapay zeka ve ileri görüntüleme araçlarının Adli Antropoloji'nin kimliklendirme çalışmalarındaki disiplinlerarası uygulamaları çalışmada incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Forensic Anthropology, as a forensic science discipline that changes, transforms, renews and develops, is constantly updating itself with the contribution of technological developments, with the knowledge, experience, skills and equipment that it has gained from anthropology, as well as with the identification experience, equipment and approach methods obtained from the different forms of death of the increasing world population. This study examines the findings obtained in the field, the investigations he measured in the laboratory work, or the current identification methods made through the forensic biological profiles created with the contribution of the technologies of other disciplines. The legal and social dimensions of various studies such as 3D reconstruction methods used by individual or collective death victims in age, gender and ethnicity studies, trauma analyzes and studies on ethnicity are discussed. The interdisciplinary practice of artificial intelligence and advanced imaging equipment in the identification studies of Forensic Anthropology were examined in the study.