Lokal anestezi altında uygulanan leep (loop elektrocerrahi eksizyon prosedürü) işlemi sonrasında kitosan vajinal tampon kullanılmasının postoperatif vajinal kanamaya olan etkisi: Preliminer çalışma sonuçları
- Tez No: 834318
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÜNGÖRDÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: LEEP, Kitosan Tampon, Vajinal Kanama, LEEP, Chitosan Tampon, Vaginal Bleeding
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Servikal kanser dünyada kadınlarda en sık görülen kanserler içerisinde yer almaktadır. Etkin tarama programları ile son yıllarda insidans ve mortalitede belirgin azalma eğilimdedir. Erken tanı ile prekanseröz leyzonlar özellikle reprodüktif çağdaki kadınlarda daha sık saptanmaktadır. Pre-invazivservikal lezyon (CIN) tevdisinde Loop Elektrocerrahi Eksizyonel Prosedürü (LEEP) en yaygın kullanılan tedavi seçeneklerinden biridir. LEEP işleminin en önemli komplikasyonlarından biri postoperatif kısa ve uzun dönemde meydana gelen vajinal kanamalardır. Kitosan; yara iyileşmesini hızlandıran, antimikrobiyal etkilere sahip, yüksek biyouyumlu ve düşük toksisiteye sahip bir malzeme olup bağışıklığı da uyarabilmektedir. Bunların yanı sıra antikoagülan, antibakteriyel, antifungal, anti tümör etkilere sahiptir ve hemostatiktir. Bu çalışmada kitosan vajinal tampon uygulamasının LEEP sonrası erken ve geç dönem vajinal kanama, yara yeri iyileşmesi üzerine olan etkisini araştırmayı amaçlıdır. Çalışmamızda toplam 40 hasta dahil edilmiş olup 20 kontrol 20 çalışma grubu olacak şekilde randomize edilmiştir. Çalışma ve kontrol grubunda en sık LEEP endikasyonu punch biyopsi ile HGSIL idi. Yapılan LOOP tekniği en sık tek sefer şeklinde yapılmış olup LEEP sonucu olarak en sık histopatolojik tanı çalışma ve kontrol grubunda HSIL gelmiştir. Erken postoperatif kan kaybı ve postoperatif 1.hafta sonu kanama miktarında yüksek düzeyde istatistiksel olarak anlamlı izlenmiştir (P 0.005 – P 0.002). Tam servikal iyileşme açısından bakacak olursak kitosan tampon çalışma grubunda istatistiksel olarak anlamlı izlenmiştir. (P 0.04). Sonuç olarak LEEP yapılan hastalarda vajinal kitosan tampon kullanımı erken dönem ve geç dönemde hemostaz üzerine ve bunun yanında postoperatif yara yeri iyileşmesi ve vajinal akıntı üzerine anlamlı etkilerinin olduğu görülmüş olup ilerde başka cerrahi işlemlerde kullanım öncesi yapılacak çalışmalara hız verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Cervical cancer is among the most commonly observed cancers in women worldwide. Thanks to effective screening programs, there has been a significant decrease in the incidence and mortality rates in recent years. Early diagnosis has led to the more frequent detection of precancerous lesions, particularly in women of reproductive age. Loop Electrosurgical Excision Procedure (LEEP) is one of the most commonly used treatment options for the diagnosis of pre-invasive cervical lesions (CIN). One of the most significant complications of the LEEP procedure is postoperative vaginal bleeding, which can occur in both the short and long term. Chitosan is a material that accelerates wound healing, possesses antimicrobial effects, is highly biocompatible, and has low toxicity. It can also stimulate the immune system. In addition to these, it has anticoagulant, antibacterial, antifungal, anti-tumor effects, and acts as a hemostatic agent. The aim of this study is to investigate the effect of chitosan vaginal tampon application on early and late post-LEEP vaginal bleeding and wound healing at the site. In our study, a total of 40 patients were included, with 20 in the control group and 20 in the study group, randomized accordingly. The most common indication for LEEP in both the study and control groups was HGSIL detected through punch biopsy. The LEEP procedure was most frequently performed as a single session, and the most common histopathological diagnosis after LEEP was HSIL in both the study and control groups. Early postoperative blood loss and bleeding volume at the end of the first week postoperatively showed high statistical significance (P 0.005 – P 0.002). When considering complete cervical healing, statistically significant results were observed in the chitosan tampon study group (P 0.04 ). In conclusion, the use of vaginal chitosan tampons in patients undergoing LEEP has been observed to have significant effects on hemostasis in both the early and late stages, as well as on postoperative wound healing and vaginal discharge. It is therefore necessary to expedite further studies before implementing its use in other surgical procedures in the future.