Kültürlerarası iletişimde ekslibrisin rolü ve yaygınlaşmasındaki etmenlerin uzman ve sanatçı görüşleriyle değerlendirilmesi
Evaluation of the role of ex-libris in intercultural communication and the factors in its spread with expert and artist views
- Tez No: 834435
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT ÇORUH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ekslibris sanatı, Ekslibris, Koleksiyonculuk, Kültürlerarasılık, İletişim, Art of Ex-libris, Bookplate, Collecting, Interculturality, Communication
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Kitapların iç kapağında yer alan ve kitabın kime ait olduğunu gösteren küçük boyutlu grafik tasarımları olarak bilinen ve M.Ö. 1400 tarihli Mısır Firavununa ait kitaplığı koruma amaçlı yapılan ilk ekslibris örneğinden günümüze kadar farklı teknik ve teknolojiler yardımıyla geliştirilmiştir. Ekslibris çalışmaları, insanlık tarihine şahitlik yaptıkları gibi, yazılı kültürün ve onunla aktarılan insanlık değerlerinin de taşıyıcılarına örnek niteliğindedir. El yazmalarında basit mühürle başlayan aidiyet işaretleme işlemi, kaligrafik yazılar, arma, logo gibi imgelere dönüşmeye başlamış, matbaanın icadı sayesinde kitap basımının hızlandırılması ile de ve mülkiyet işareti ve kitaplara olan aşkın ve kıymet vermenin görsel bir ifadesine dönüşmüştür. Kitaba bağlı bir etiketten zaman içinde birer sanat eserine dönüşme sürecine giren ekslibris, günümüzde gittikçe kitapla organik bağını kopardığını, halen küçük ebattaki değerini koruyor olsa da bazen kitap sayfalarına sığmayacak ebatlara kadar büyüdüğünü ve çeşitlenen tekniklerle oluşturulduğunu gözlemlemekteyiz. Hem kitabın bir parçası hem de bağımsız bir eser ve koleksiyon nesnesi olarak ekslibris sanatının örnekleri araştırılan, aranan ve ciddiyetle biriktirilen büyüklü küçüklü koleksiyonların kıymetli parçaları haline gelmiştir. Bu araştırmanın amacı bir sanat formu ve koleksiyon nesnesi olarak ekslibris'in kültürlerarası iletişimdeki rolünü tespit etmek, tanınırlığı, yaygınlaştırılması ve gelişimini değerlendirilme çerçevesinde sanat galerisi, üniversite, kütüphane gibi kurumların rollerini ve diğer etkenleri belirlemek ve önemini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Ex-libris or bookplates are known as small-sized graphic designs on the inside cover of books showing who the book belongs to. They have been developed with the help of different techniques and technologies since the first ex-libris example made to protect the book belonging to the Egyptian Pharaoh dated 1400 BC. Ex-libris works not only witnessing the history of humanity, but also are carriers of the written culture and the human values transmitted through it. The process of marking belonging, which started with a simple seal in manuscripts, became images such as calligraphic writings, coats of arms, and logos. With the acceleration of book printing thanks to the invention of the printing press, it became a visual expression of the sign of ownership and the love and appreciation for books. Ex-libris, which has transformed from a label attached to the book into a work of art over time, has gradually broken its organic bond with the book today. Although it retains its small size value, it sometimes grows to sizes that do not fit on the book pages and is created with diversified techniques. Examples of exlibris art, both as a part of the book and as an independent work and collection object, have become precious pieces of large and small collections that are researched, sought after and collected thoughtfully. This research aims to determine the role of ex-libris as an art form and collection object in intercultural communicatin, to determine the roles an importance of institutions such as art galleries, universities, libraries and other factors in terms of evaluating its recognition, dissemination and development.