Existence of a periodic solution for some nonlinear partial differential equations using fixed point theory in banach spaces
Banach uzaylarında sabit nokta teorisini kullanarak lineer olmayan bazı kısmi difeerensiyel denklemler için periyodik bir çözümün varlığı
  1. Tez No: 834439
  2. Yazar: MOHANAD MAHMOOD SHAKIR MAHAZAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFENUR CEBESOY ERDAL, PROF. DR. RAAD AWAD HAMEED
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Periyodik çözüm, Neumann sınırı, Dejenere parabolik denklem, Periodic solution, Neumann boundary, Degenerate parabolic equation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tezin amacı, Banach uzayında sabit nokta teorisini kullanarak lineer olmayan kısmi diferensiyel denklemlerin periyodik çözümünün varlığını incelemektir. İlk bölümde, kısmi diferensiyel denklemler ve fonksiyon analizinin önemli ön bilgilerini ve arka planını tanıtıyoruz. İkinci bölümde, Chafee-Infante denkleminin zaman periyodik başlangıç koşulu ile varlık çözümünü inceliyoruz. Topolojik derece teoremini kullanarak, ele alınan problemin aşikar olmayan zaman periyodik zayıf çözümü olan bir yardımcı problem için limit noktasının varlığını tespit ediyoruz. Üçüncü bölümde, zaman periyodik başlangıç koşulu ile bir p-Laplacian Chafee-Infante denkleminin varlık çözümünü araştırıyoruz. Topolojik derece teoremini kullanarak, ele alınan problemin aşikar olmayan zaman periyodik zayıf çözümü olan bir yardımcı problem için bir limit noktasının varlığını tespit ediyoruz.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to study the existence of a periodic solution for nonlinear partial differential equations using fixed point theory in Banach space. In Section 1, we introduce important preliminaries and background of partial differential equations and functional analysis. In Section 2, we investigate the existence solution of the ChafeeInfante equation with time periodic initial condition. Using the topological degree theorem, we establish the existence of a limit point to an auxiliary problem, which is the non-trivial time periodic weak solution of the considered problem. In Section 3, we investigate the existence solution of a p-Laplacian Chafee-Infante equation with time periodic initial condition. Using the topological degree theorem, we establish the existence of a limit point to an auxiliary problem, which is the non-trivial time periodic weak solution of the considered problem.