Futbol akademilerinin verimliliğinin, profesyonel kulüplerin sportif ve finansal sürdürülebilirliklerindeki etkisi
The impact of football academy's productivity on the sporting and financial sustainability of professional clubs
  1. Tez No: 834440
  2. Yazar: BERK FURKAN KOCATEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ANIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol Akademileri, Verimlilik, Sportif Başarı, Finansal Başarı, Sürdürülebilirlik, Football Academies, Productivity, Sporting Achievement, Financial Achievement, Sustainability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Futbol akademilerinin futbolun geleceğindeki rolü ya da daha geniş kitlelerce kullanılan sözcüklerle futbolda altyapıya önem vermenin gerekliliği; yöneticiler, profesyoneller, basın mensupları, taraftarlar, antrenörler ve oyuncular tarafından çeşitli zamanlarda dile getirilen, hemen hemen tüm futbol paydaşlarının hemfikir olduğu bir husus olarak görünmektedir. Futbol akademilerinin sosyal anlamda da gençleri sporla buluşturmak, fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlamak gibi katkıları olsa da profesyonel futbol düzlemindeki temel rolü oyuncu kaynağı olmaktır. Bazı kulüpler akademilerine daha çok yatırım yapıp verimli bir işleyiş oturtmayı bir vizyon olarak ortaya koyarken, çoğunlukla dış kaynaklardan beslenerek faaliyetlerini sürdüren kulüpler de vardır. Profesyonel futbol kulüpleri, sportif başarı elde etmek ve bunun peşinden koşarken de finansal olarak kendini sürdürmeyi başarmak zorundadır. Sportif başarıya rağmen finansal anlamda iyi durumda olmayan bir kulüp, zamanla sportif rekabette de geriye düşme riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Buradan hareketle bu çalışma; futbol akademilerine yapılacak planlı bir yatırımla ortaya çıkacak muhtemel verimin, profesyonel kulüplerin sportif ve finansal olarak sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasındaki etkisini ortaya koyarak, oyuncu yetiştirmenin futbol endüstrisinin devamlılığı için ne kadar önemli olduğunu verilerle gösterebilmeyi amaçlamaktadır. Bunun için öncelikle futbol akademilerinin verimliliğinin nasıl ölçülebileceğine dair kriterler belirlenmiş; bu kriterler kullanılarak destekleyici öğelerle birlikte sportif ve finansal eksende modellemeler oluşturulmuş ve futbol akademilerinin verimliliğinin kulüplerin sportif ve finansal sürdürülebilirliğine dair bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The role of football academies in the future of football, or in more commonly used words, the necessity of prioritizing youth development in football, seems to be a point of consensus among various stakeholders such as board members of clubs, football professionals, journalists, fans, coaches, and players. While football academies also contribute socially by engaging young people in sports and supporting their physical and mental development, their primary role in professional football is to serve as a source of players. While some clubs emphasize investing more in academies and establishing productive mechanism as part of their vision, there are also the ones that rely on external sources to sustain their activities. Professional football clubs must achieve sporting success while also maintaining financial sustainability. A club that is financially unstable despite the sporting achievements is at risk of falling behind in competitive sports over time. That being said, this thesis aims to demonstrate, through the potential productivity arising from a well-planned investment in football academies, the impact on the achievement of sustainable sporting and financial structures for professional clubs. It seeks to show with data how player development is crucial for the continuity of the football industry. To achieve this, the study first defines criteria for measuring the productivity of football academies; using these criteria, along with supporting factors, it creates models in both sporting and financial dimensions. By doing so, the study reaches conclusions about the impact of football academies on the sporting and financial sustainability of clubs.