Ekonomik büyüme konulu lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of graduate thesis on economic growth
- Tez No: 834454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Bibliyometrik Analiz, Lisansüstü Tezler, Economic Growth, Bibliometric Analysis, Graduate Theses
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Ulusal Tez Merkezi'ndeki ekonomik büyüme konulu lisansüstü tezlerin diğer değişkenlerle (ekonomik, sosyal, siyasal kültürel) ilişkisinin görülmesi, söz konusu lisansüstü tezlere genel bir bakış açısı sunarak genel görünümünün ortaya konulması ve gelecekte bu konuda yapılacak olan çalışmalar için literatürün durumu hakkında bilgi vermesi, araştırma eğilimini göstermesi amacıyla hazırlanmış bibliyometrik bir analizdir. Bu amaçla 1484 adet lisansüstü (yüksek lisans-doktora) tez değerlendirilmiştir. Ekonomik büyüme ile ilgili yazılmış lisansüstü tezlerin "türlere, yıllara, danışman ünvanlarına, üniversitelere, enstitülere, dillere, alanlara, hangi konularla ilişkilendirildiğine, araştırma yöntemine, üniversite türüne, izinli/izinsiz olma durumuna, ülke/ülke grubuna göre bibliyometrik özelliklerinin analizi yapılıp konu ile ilgili nicel veriler elde edilerek genel görünüm ortaya konulmuştur. Belgesel tarama ve bibliyometrik analiz yöntemi kullanılarak elde edilen veriler, SPSS programı ile analiz edilmiş ve ulaşılan sonuçların sıklık (f) ve yüzde (%) değerleri tablo halinde ortaya konulmuştur. Buna göre; 1989-2022 yılları arasında belirlenen 1484 adet tezin 1250'sinin yüksek lisans, 234'ünün doktora tezi olduğu ve 1432 tezin izinli, 52 tezin izinsiz olduğu tespit edilmiştir. En fazla tezin 2019 (286), en az tezin 2001 (1) yılında yazıldığı; 136 üniversitede çalışma yapıldığı; en fazla tezin İstanbul Üniversitesi'nde (84) yazıldığı; en fazla tezin Sosyal Bilimler Enstitüsünde (1284) yazıldığı tespit edilmiştir. Araştırmalarda, en çok kullanılan araştırma yönteminin Zaman Serisi Analizi (741) olduğu; 21 farklı alanda tez yazıldığı ve en çok çalışmanın ekonomi alanında yapıldığı; ekonomik büyümenin en çok ilişkilendirildiği konunun makroekonomik değişkenler (397) olduğu ve bu tezlerdeki örneklemin Türkiye olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 1285 tezin devlet üniversitesinde, 147 tezin vakıf üniversitesinde yazıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a bibliometric analysis of the postgraduate theses on economic growth in the National Thesis Centre of the Presidency of the Council of Higher Education in order to see the relationship with other variables (economic, social, political, cultural), to present a general view of these postgraduate theses and to provide information about the state of the literature for future studies on this subject and to show the research tendency. For this purpose, 1484 postgraduate (master's-doctoral) theses were evaluated. The bibliometric characteristics of the postgraduate theses on economic growth were analysed according to“types, years, supervisor titles, universities, institutes, languages, fields, subjects, research method, university type, permitted/unpermitted status, country/country group”and quantitative data on the subject were obtained and a general view was presented. The data obtained by using documentary screening and bibliometric analysis method were analysed with SPSS software and the frequency (f) and percentage (%) values of the results obtained were presented in tables. Accordingly, it was determined that 1250 of the 1484 theses determined between 1989-2022 were master's theses and 234 were doctoral theses and 1432 theses were authorised and 52 were unauthorised. It was determined that the most thesis was written in 2019 (286) and the least thesis was written in 2001 (1); studies were conducted in 136 universities; the most theses were written in Istanbul University (84); the most theses were written in the Institute of Social Sciences (1284). It was found that the most commonly used research method was Time Series Analysis (741); theses were written in 21 different fields and the most studies were conducted in the field of economics; macroeconomic variables (397) were the most associated with economic growth and the sample in these theses was Turkey. It was also concluded that 1285 theses were written in state universities and 147 theses were written in foundation universities.