Kapitalosen çağında sanat eğitimi
Art education in the capitalocene age
- Tez No: 834544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL TETİKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Antroposen, Bağlantısal Bütünsellik, Ekolojik Sanat, Yeşil Paradigma, Yeşil Pedagoji, Anthropocene, Connective Integrity, Ecological Art, Green Paradigm, Green Pedagogy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Kapitalosen önermesi öncelikli olarak Antroposen yani insan çağı olarak kabul görmüş günümüz çağının içinde bulunduğu krizin, Kapitalizmin üretildiği alan olarak doğayı ve bu duruma bağımlı olan doğanın bütün paydaşlarının sömürüldüğü girift bir etkileşim alanını işaret eder. Söz konusu önerme sorunlarımızı tartıştığımız düalist çerçeveyi reddederek, sosyal sorunlar ve ekolojik problemler olarak ayrıştırılmasının bir eleştirisini dile getirir. Kapitalizmin toplumsal tahribatı sadece sosyal adaletsizlik çerçevesinde değerlendirilirken, ekolojik sorunlarda kendi bünyesinde değerlendirilir. Ancak bu önermeye göre Kapitalizmin kar odaklı üretim anlayışı toplumsal ve ekolojik bir tahribata aynı anda neden olmaktadır ve birini diğerinden ayırarak söz konusu problemlerin çözümlerine ulaşılamayacağını dile getirmektedir. Bu bağlamda neo-liberal politikaların eğitim ve sanat gibi sosyal pratikleri sömürmesi ile kapitalizmin ucuz kaynak arayışı neticesinde ekolojiyi tahrip etme girişimleri farklı meseleler değildir ve aksine döngüsel yapıda bir bütünü oluştururlar. Tarihi süreçler göz önünde bulundurulduğunda doğanın dönüşümünü veya ekolojik yapının sorunlarını konuşmadan sanat veya eğitim konuşulamaz. Çünkü biliyoruz ki doğa ile ilgili anlayışlarımız daima sanatı ve eğitimi etkilemiştir. Bu bağlamda derinleşen ve etkisini günden güne daha sert bir biçimde gösteren iklim krizinin çözümlerini üretmek için alan oluşturmak ve daha önemlisi söz konusu iklim krizi gibi bir ekolojik problemin gelecekte de karşımıza çıkmaması adına sosyal tabanı yeniden inşa etmek bağlamında eğitim ve sanatın iş birliği oldukça önemlidir. Post hümanist bir döneme hazırlanan dünyanın, bugününü anlamaya çalışarak, günümüzün gelişmelerinin gelecekte sosyal yapıları nasıl dönüştüreceği üzerine düşünerek sanat eğitiminin geleceğini anlamak amaçlanmıştır. Böylelikle bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden kuram oluşturma deseni tercih edilmiştir. Söz konusu çalışma da yazılı ve görsel veriler incelenerek sanat eğitimin bağlantısal ilişkileri incelenerek tarihin birikimsel yapısını anlamaya çalışmak amaçlanmıştır. Tüm bu veriler neticesinde sanat eğitimin mevcut yapısının geleceği tartışılmıştır. Bu tartışmanın neticesinde sanat eğitimin yapısal değişikliğinin gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçla birlikte sanat eğitimi yerine yaratıcılık alanları önermesi getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Capitalocene proposition primarily points to an intricate interaction area in which the crisis of today's age, which is accepted as the Anthropocene, that is, the human age, and the nature as the area where Capitalism is produced and all the stakeholders of the nature dependent on this situation are exploited. The proposition in question rejects the dualist framework in which we discuss our problems and expresses a critique of the division into social problems and ecological problems. While the social destruction of capitalism is only evaluated within the framework of social injustice, ecological problems are evaluated within itself. However, according to this proposition, the profit-oriented production approach of Capitalism causes social and ecological destruction at the same time, and it is stated that the solutions of these problems cannot be reached by separating one from the other. In this context, the exploitation of social practices such as education and art by neo-liberal policies and the attempts of capitalism to destroy ecology as a result of the search for cheap resources are not separate issues, but on the contrary, they form a whole in a cyclical structure. Considering the historical processes, it is not possible to talk about art or education without talking about the transformation of nature or the problems of ecological structure. Because we know that our understanding of nature has always influenced art and education. In this context, cooperation between education and art is very important in terms of creating a space to produce solutions to the climate crisis, which is deepening and showing its impact more severely, and more importantly, to rebuild the social base in order to prevent an ecological problem such as the climate crisis in the future. It is aimed to understand the future of art education by trying to understand the present of the world prepared for a post-humanist period, by thinking about how today's developments will transform social structures in the future. Thus, in this study, the theory building pattern, one of the qualitative research methods, was preferred. In this study, it is aimed to try to understand the cumulative structure of history by examining the relational relations of art education by examining written and visual data. As a result of all these data, the future of the current structure of art education has been discussed. As a result of this discussion, it was concluded that the structural change of art education is necessary. With this result, the proposal of fields of creativity was introduced instead of art education.