Yetişkinlerde yalnızlık, duygu düzenleme ve günlük sosyal medya kullanım süresinin incelenmesi
Examining loneliness, emotion regulation and daily social media usage time in adults
  1. Tez No: 834559
  2. Yazar: AHMET KARLIDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE ELDELEKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Günlük Sosyal Medya Kullanım Süresi, Yalnızlık, Daily Usage of Social Media, Emotion Regulation, Loneliness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı yetişkinlerde yalnızlık düzeyleri ve duygu düzenleme stratejilerinin günlük sosyal medya kullanım sürelerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesidir. Araştırmada ayrıca yer alan yetişkinlerin yalnızlık, duygu düzenleme ve günlük sosyal medya kullanım sürelerinin cinsiyet, yaş, medeni durum ve öğrenim düzeyi değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Bu araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'de yaşayan, sosyal medya kullanan, gönüllü, 18-68 yaş aralığındaki (x̅=32,4; ss=8,7) toplam 525 yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler Google Formlar aracılığıyla toplanmıştır. Veriler toplanırken“Kişisel Bilgi Formu”,“Duygu Düzenleme Ölçeği”ve“UCLA Yalnızlık Ölçeği Kısa Formu”kullanılmıştır. Araştırmada verilerin normal dağılıp dağılmadığını sınamak amacıyla Kolmogorov-Smirnov testi kullanılmıştır. Verilerin analizinde, yalnızlık ve duygu düzenleme stratejilerinin günlük sosyal medya kullanım sürelerine göre farklılaşıp farklılaşmadığına“Kruskal-Wallis H”testi ile bakılmıştır. Yalnızlık, duygu düzenleme ve günlük sosyal medya kullanım süresinin; cinsiyet, yaş, medeni durum ve öğrenim düzeyi değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek için“Mann-Whitney U”ve“Kruskal-Wallis H”testinden faydalanılmıştır. Bütün istatistiksel analizler SPSS (21.00) programında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgularda; yetişkinlerde yalnızlık ve duygu düzenlemenin günlük sosyal medya kullanım süresine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmadığı bulunmuştur. Yalnızlığın, yaş değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılaştığı saptanmıştır. Duygu düzenlemenin bastırma alt boyutunun cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farklılaştığı saptanmıştır. Bulgular doğrultusunda sonuçlar, literatür kapsamında tartışılmıştır. Sonuçlar doğrultusunda araştırmacılara yararlı olabileceği değerlendirilen önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine whether loneliness levels and emotion regulation strategies in adults differ according to daily social media usage time. The research also examined whether the loneliness, emotional regulation and daily social media usage times of the adults in the study differed according to gender, age, marital status and education level variables. The study group of this research consists of a total of 525 adult individuals living in Turkey, using social media, volunteers, aged 18-68 (x̅=32.4; sd=8.7). Relational screening model was used in the research. Data was collected via Google Forms.“Personal Information Form”,“Emotion Regulation Scale”and“UCLA Loneliness Short Form”were used when collecting data. In the study, the Kolmogorov-Smirnov test was used to test whether the data were normally distributed. In the analysis of the data, the“Kruskal-Wallis H”test was used to examine whether loneliness and emotion regulation strategies differed according to daily social media usage time. Loneliness, emotional regulation and daily social media usage time;“Mann-Whitney U”and“Kruskal-Wallis H”tests were used to examine whether the data differed according to gender, age, marital status and education level variables. All statistical analyzes were carried out in the SPSS (21.00) program. In the findings obtained in the research; It was found that loneliness and emotional regulation in adults did not differ statistically significantly according to the duration of daily social media use. It was determined that loneliness differs statistically significantly according to the age variable. It was found that the suppression sub-dimension of emotion regulation differs statistically significantly according to gender. In line with the findings, the results were discussed within the scope of the literature. In line with the results, suggestions were made that were considered to be useful to researchers.