Geri Dön

Bioclimatic architecture and advanced improvement strategies towards high energy efficiency at districts level

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 834565
  2. Yazar: GİZEM AVGAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURAJ ARDA AŞRAFİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 112

Özet

Günümüz yapı sektörü, dünya çapındaki enerji tüketiminde göz ardı edilemez büyüklükte bir paydayı kapsamaktadır. Bu nedenle, karbon emisyonlarının ve kirliliğin Dünya üzerindeki zararlı etkilerini önlemek için mimaride alınabilecek önlemler hayati önem taşımaktadır. Mimari stratejiler de bu fikir doğrultusunda enerji tüketimini düşürme yönünde gelişebilir. Binaların enerji performansının analizinde, pasif tasarım stratejilerinin mimariye entegrasyonu ile aktif sistem bağımlılığı mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Binaların enerji verimliliğini artırmak ve çevresel etkiyi azaltmak için yerel iklim koşullarına göre tasarlanması biyoklimatik mimari olarak bilinir. Biyo-iklimsel tasarım, bina ölçeğinden daha büyük ölçekte uygulandığında bölge enerji verimliliğini artırma potansiyeline sahiptir. Biyo-iklimsel mimarlık stratejileri, enerji açısından verimli bölgeler üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Binalar yerel iklim koşullarına göre tasarlanarak enerji tüketimi ve karbon emisyonları azaltılabilir. Ek olarak, biyo-iklimsel mimari, konut sakinlerine daha konforlu yaşam ve çalışma koşulları sağlayabilir ve bu da sağlık üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Biyoklimatik mimarinin enerji verimli mahalleler oluşturma stratejisi, bina geometrisi, malzemeler ve bölge ölçeğindeki yöntemler gibi çeşitli parametrelerle belirlenir. Bu tez, biyo-iklimsel stratejiler ve gelişmiş iyileştirme stratejilerinin yardımıyla ekolojik olarak sürdürülebilir ve esnek mahallelere yönelik değerli bilgiler ve varsayımlar sağlayarak gelecekteki bölge tasarımlarına rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma,Türkiye'nin sıcak nemli ve soğuk iklim bölgelerinde enerji verimli mahallelere yönelik binalara pasif ve gelişmiş stratejiler entegre ederek ilçelerin enerji performans düzeylerini araştırmaktadır. Grasshopper, Rhinoceros programında, biyoklimatik parametrelerin iki lokasyonda bölge düzeyinde enerji verimliliği üzerindeki etkisini kanıtlamak için bir bölge enerji modeli oluşturulmuştur. Alınan simülasyonlar ile birtakım sonuçlar elde edilmiş ve analiz edilmiştir. Son olarak, pasif tasarım varyasyonlarının farklı iklim koşulları altındaki etkileri tartışılıp ayrıntılı olarak karşılaştırılmıştır.

Özet (Çeviri)

Today's construction sector is taking a major part in worldwide energy consumption and its contribution to climate change. It is crucial to take proactive measures in architecture to mitigate the harmful effects of carbon emissions and pollution on our planet. Architectural strategies should focus on reducing energy consumption to align with this objective. In the context of climate change and unpredictable weather patterns, it is crucial to minimize reliance on active systems in architecture. By integrating passive design strategies, we can achieve a more sustainable approach. Active systems have their limitations, while passive systems offer greater flexibility and environmental friendliness. Bioclimatic architecture refers to the design of buildings that align with local climate conditions, aiming to enhance energy efficiency and reduce environmental impact. Implementing bioclimatic design on a larger scale, such as at the district level, has the potential to significantly increase energy efficiency. Bioclimatic architecture strategies have a substantial positive impact on districts' energy efficiency. Energy consumption and carbon emissions can be lowered by designing buildings according to the local climate conditions. Moreover, bioclimatic architecture may provide the residents with more comfortable living and working conditions, which can also positively impact health. The strategy of bioclimatic architecture in generating energy-efficient districts is determined by several parameters such as building geometry, materials, and district scale methods. The thesis aims to guide future district designs by providing assumptions towards ecologically sustainable and resilient neighborhoods using the assistance of bioclimatic strategies and advanced improvement strategies. The research investigates the districts' energy performance levels by integrating passive and advanced strategies to the buildings towards energy-efficient neighborhoods in the hot-humid and cold climate regions of Turkey. In order to assess the influence of bioclimatic parameters on district-level energy efficiency in two specific locations, a district energy model is created using Grasshopper and Rhinoceros. The district energy simulation results are obtained and analyzed. The bioclimatic and passive design variations' impacts under different climate conditions are discussed and compared in detail.

Benzer Tezler

  1. Yüksek yapılar ve sürdürülebilir enerji

    Tall buildings and sustainable energy

    NAZLI DEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    MimarlıkYıldız Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. CANAN GİRGİN

  2. Biyoklimatik mimari uygulamalarının incelenmesi-Yunanistan örneği

    Examination of bioclimatic architecture applications-example of Greece

    OMER CHOUSEIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    MimarlıkTrakya Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SEMİHA KARTAL

  3. Geleneksel Karadeniz mimarisinin biyoiklimsel özelliklerinin değerlendirilmesi ve çözüm önerileri

    Evaluation of bioclimatic characteristics of vernacular architecture in eastern Black Sea region and suggestions for solutions

    İPEK BİLGE TUNÇER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    MimarlıkBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEVİM ATEŞ CAN

  4. Bioclimatic architecture effects of urban solids on the natural ventilation of urban voids

    Kentsel katıların kentsel geçicilerin doğal havalandırmasına etkileri

    AHMED YASSINE CHOUBANI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    MimarlıkBahçeşehir Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BENGÜ ULUENGİN

  5. Ken Yeang'ın yüksek yapılarda biyoiklimsel tasarıma yaklaşımı

    Ken Yeang's bioclimatic design approach to high-rise buildings

    TARIK TAŞTAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    MimarlıkMaltepe Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. DEMET IRKLI ERYILDIZ