Meme kanserinde kanser kök hücre profilinin belirlenmesi
Determination of cancer stem cell profile in breast cancer
  1. Tez No: 834695
  2. Yazar: NİLHAN MUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser kök hücre belirteçleri, Meme kanser kök hücresi, Pluripotent kök hücre belirteçleri, Breast cancer stem cell, Cancer stem cell markers, Pluripotent stem cell markers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Meme kanseri, kadınlar arasında en sık ölüm nedeni olan kanser türüdür. Genetik ve moleküler çeşitlilik nedeniyle heterojen bir yapı sergiler ve alt tipler arasında tedavi sonuçları farklılık gösterir. Kanser kök hücreleri (KKH), tümör içindeki heterojen yapının temel kaynağı olarak kabul edilir. KKH'ler, mevcut tedavilere direnç gösterme eğiliminde olup sahip oldukları köklülük özellikleri metastaz gibi olumsuz faktörlerle ilişkilendirilir. Bu noktada, pluripotent kök hücrelerle benzer özellikler göstermeleri, KKH'lerin köklülük özelliklerinin ve buna bağlı olarak tümörün agresif seyir göstermesinin kaynağı olabilir. Bu yüzden meme kanserinde heterojeniteyi anlamak, daha etkili ve kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi açısından büyük bir önem taşır. Bu çerçevede meme kanserinde KKH hedefli tedavi stratejisinin geliştirilebilmesi için meme kanser alt tiplerine özgü KKH profilinin doğru bir şekilde tanımlanması önemlidir. Bu nedenle çalışmamızda farklı meme kanseri alt tiplerinde potansiyel KKH (CD24, CD44, CD133, ALDH, EpCAM) ve pluripotens belirteçlerinin (OCT4, SOX2, NANOG, SSEA4 ve TRA-1-60) araştırılarak KKH'lerin agresiflikle olan ilişkisinin test edilmesi ve farklı tipteki meme kanserlerinin potansiyel KKH profillerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda farklı agresiflikteki MCF-7, MDA-MB-231, MCF-10A hücre hatlarında ve bu hücre hatlarından manyetik ile aktive edilmiş hücre ayrımı yöntemi kullanılarak izole edilen CD24-CD44+ meme kanser kök hücrelerinde (MKKH) pluripotens ve potansiyel KKH belirteçlerinin seviyeleri flow sitometri yöntemiyle belirlenerek karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Sonuçta daha önceki çalışmalarla benzer doğrultuda, MKKH olarak kabul gören CD24-CD44+ belirtecinin luminal ve bazal tip meme kanserlerinde agresifliğin belirlenmesinde kullanılabilen genel bir belirteç olabileceği gösterilmiştir. Bununla birlikte farklı meme kanser alt tiplerinde KKH profillerinin birbirlerinden farklı olduğu görülmüştür. Elde ettiğimiz sonuçlar adenokarsinom türevli meme kanser alt tiplerinde ALDH, EpCAM, OCT4, SOX2, NANOG ve TRA-1-60 belirteçlerinin agresifliğin belirlenmesinde KKH belirteci olarak kullanılabileceğini göstermiştir Meme kanserinde KKH profilini aydınlatmayı hedefleyen çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçların, tümörün KKH kaynaklı heterojenitesinin aydınlatılmasına katkı sağlayacağını umut ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common cause of mortality among women and demonstrates a heterogeneous structure due to genetic and molecular diversity, resulting in varying treatment outcomes among its subtypes. Cancer stem cells (CSCs) are regarded as the fundamental source of this intra-tumoral heterogeneity. CSCs tend to exhibit resistance to current therapies and are associated with adverse factors such as metastasis. In this context, their resemblance to pluripotent stem cells might underscore the source of CSCs stemness attributes, and consequently, the aggressive progression of the tumor. Therefore, comprehending heterogeneity in breast cancer holds substantial importance for the development of more effective and personalized treatment strategies. To this end, for the development of CSC-targeted therapeutic strategies in breast cancer, it is crucial to accurately define the CSC profiles specific to breast cancer subtypes. Therefore, in our study, the aim was to investigate the relationship between CSCs and aggressiveness by examining potential CSC (CD24, CD44, CD133, ALDH, EpCAM) and pluripotency markers (OCT4, SOX2, NANOG, SSEA4, and TRA-1-60) in diverse subtypes of breast cancer. Additionally, we aimed to determine potential CSC profiles within different types of breast cancer. For this purpose, the levels of pluripotency and potential CSC markers in MCF-7, MDA-MB-231, MCF-10A cell lines with different aggressiveness and CD24-CD44+ breast cancer stem cells (BCSC) isolated from these cell lines using magnetic activated cell separation method. These markers were determined by flow cytometry method and were evaluated comparatively among cell groups. Ultimately, in line with previous research, it has been demonstrated that the CD24-CD44+ marker, acknowledged as BCSC, could potentially serve as a general indicator for determining aggressiveness in luminal and basal-type breast cancers. Furthermore, it has been observed that the profiles of CSCs vary among different subtypes of breast cancer. The results obtained have demonstrated that in adenocarcinoma-derived subtypes of breast cancer, markers including ALDH, EpCAM, OCT4, SOX2, NANOG, and TRA-1-60 can be utilized as indicators of CSCs for determining aggressiveness. We hope that the results obtained from our study aimed at elucidating the CSC profile in breast cancer will contribute to shedding light on the tumor's CSC-originated heterogeneity.