Yetişkin bireylerde aile içi ilişkiler ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide bağlanma stillerinin aracı etkisi
Intermediate role of attachment styles in the relationship between family relations and life satisfaction in adult individuals
- Tez No: 834714
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT KILIÇARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile içi ilişkiler, yaşam doyumu, bağlanma stilleri, yetişkin bireyler, Family Relations, Life Satisfaction, Attachment Styles, adult individuals
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada yetişkin bireylerde aile içi ilişkiler ve yaşam doyumu arasındaki ilişki ve bu ilişkide bağlanma stillerinin aracı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın veri grubunu İç Anadolu Bölgesi'ndeki Nevşehir, Kayseri, Niğde, Aksaray ve Ankara illerinde yaşayan 20-40 yaş arasındaki yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Araştırma verileri Yaşam Doyumu Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi, Aile Değerlendirme Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada ilişkisel model kullanılmış ve verilerin analizinde basit doğrusal regresyon analizi, korelasyon analizi, SPSS Process Makro analizi, t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre aile içi ilişkiler ve yaşam doyumunun yaş ve medeni duruma göre, güvenli, korkulu ve saplantılı bağlanma stillerinin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir. Aile içi ilişkiler, yaşam doyumu ve bağlanma stilleri alt boyutlarından kayıtsız bağlanma stilinin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür. Tüm alt boyutlarıyla bağlanma stillerinin yaş ve medeni duruma göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür. Araştırmanın regresyon analizi kısmına bakıldığında aile içi ilişkilerin yaşam doyumu ve güvenli bağlanma stilini negatif yönde anlamlı düzeyde, korkulu ve saplantılı bağlanma stillerini pozitif yönde ve anlamlı düzeyde yordadığı kayıtsız bağlanma stiliyle de anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Analizin devamında güvenli bağlanma stilinin yaşam doyumunu pozitif yönde ve anlamlı düzeyde, kayıtsız ve korkulu bağlanma stillerinin yaşam doyumunu negatif yönde ve anlamlı düzeyde yordadığı saplantılı bağlanma stilinin de yaşam doyumuyla anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Araştırmanın sonucunda yetişkin bireylerde aile içi ilişkiler ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide güvenli bağlanma ve korkulu bağlanma stilleri aracılık rolü olduğu; kayıtsız ve saplantılı bağlanma stillerinin ise aracılık rolü olmadığı bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between family relationships and life satisfaction in adult individuals and the mediating role of attachment styles in this relationship. The data group of the research consists of adult individuals between the ages of 20-40 living in the provinces of Nevşehir, Kayseri, Niğde, Aksaray and Ankara in the Central Anatolia Region. Research data were collected using the Life Satisfaction Scale, Relationship Scales Survey, Family Evaluation Scale and Demographic Information Form. Relational model was used in the research and simple linear regression analysis, SPSS Process Macro analysis, t test and one-way analysis of variance were used to analyze the data. According to the findings of the research, it is seen that there is a significant difference in family relations and life satisfaction according to age and marital status, and secure, fearful and preoccupied attachment styles according to gender. It was observed that the dismissing attachment style, which is among the sub-dimensions of family relations, life satisfaction and attachment styles, did not show a significant difference according to gender. It was observed that attachment styles with all their sub-dimensions did not show a statistically significant difference according to age and marital status. When looking at the regression analysis part of the research, it was seen that family relationships predicted life satisfaction and secure attachment style negatively and significantly, fearful and preoccupied attachment styles positively and significantly, and that there was no significant relationship with dismissive attachment style. In the continuation of the analysis, it was seen that the secure attachment style predicted life satisfaction positively and significantly, the dismissing and fearful attachment styles predicted life satisfaction negatively and significantly, and the preoccupied attachment style did not have a significant relationship with life satisfaction. As a result of the research, secure attachment and fearful attachment styles have a mediating role in the relationship between family relationships and life satisfaction in adult individuals; It was found that dismissive and preoccupied attachment styles did not have a mediating role.