Yunanistan'da Albaylar Cuntası döneminde Batı Trakya Türkleri (1967-1974)
Western Thrace Turks in the period of Colonels Junta in Greece (1967-1974)
  1. Tez No: 834759
  2. Yazar: SEVİL İMANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Trakya Türkleri, Albaylar Cuntası, Azınlık Hakları, Yunanistan, Türkiye, Western Thrace Turks, Colonels Junta, Minority Rights, Greece, Turkey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bölgeye gelen Trak kabilelerinden ismini aldığı düşünülen Trakya bölgesi yıllar boyunca Perslere, Makedonyalılara, Romalılara ev sahipliği yapmış, bölgeye gelen Avrupa Hunları ile de bölgede ilk Türk varlığı görülmeye başlamıştır. Bölgedeki Türk varlığı Osmanlı Devleti zamanında ise güçlenmiştir. Osmanlı Devleti Balkanlarda gerçekleştirdiği fetihler ile Trakya'yı hakimiyeti altına aldıktan sonra uyguladığı iskân politikası ile Anadolu'dan bölgeye Türkleri yerleştirerek bölgenin Türkleşmesini sağlamıştır. Nihayetinde 15. yüzyılın sonlarına doğru bölgede Türk nüfusu artmıştır. Bölgede Osmanlı Hakimiyetinin zayıflaması ise uluslararası platformda Batı Trakya sorununu ortaya çıkarmış, sırasıyla gerçekleşen Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve Anadolu'daki Kurtuluş Savaşı bölgede yaşayan Türklerin statülerini belirlemiştir. Kurtuluş Savaşı sonrası 1923 yılında imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile Batı Trakya Türkleri Yunan idaresi altında yaşayan azınlık konumuna gelmiştir. Ancak bu tarihten itibaren Yunanistan Batı Trakya'da Türk varlığını eritmeye yönelik politikalar takip etmiştir. Yunanistan'ın Albaylar Cuntası döneminde de bölgede Türk varlığını azaltmaya yönelik baskı politikalarına devam edilmiştir. Eğitim, ekonomi, dini ve sosyal alanlarda gerçekleştirilen bu baskılar sistemli bir şekilde takip edilmiş, Batı Trakya Türkleri ilticaya mecbur bırakılmış, Türklere ait bölgelere Yunanlar yerleştirilerek bölgede Türklerin yaşam alanları kısıtlanmıştır. Bu dönemde özellikle Batı Trakya Türklerine Lozan Anlaşması ile tanınan haklar ihlal edilmiş, bu ihlallerin durdurulması için Yunanistan, Türkiye tarafından yıllar içerisinde birçok kez uyarılmıştır. Nihayetinde gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekâtı Yunanistan'da Cunta yönetiminin sonunu getirmiş ancak Batı Trakya Türklerine karşı yapılan baskıları durduramamıştır. Bu tez çalışması ile Yunanistan'ın Karanlık Çağı olarak adlandırılan Albaylar Cuntası döneminde Batı Trakya Türklerinin yaşadığı sorunlar aydınlatılmaya ve Batı Trakya Türklerinin sorunları üzerine yapılan çalışmalara katkı sağlamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Thrace region, which is thought to be named after the Thracian tribes who came to the region, has hosted Persians, Macedonians and Romans for years, and the first Turkish presence in the region began to appear with the European Huns who came to the region. The Turkish presence in the region was strengthened during the Ottoman Empire. After the Ottoman Empire conquered Thrace with the conquests in the Balkans, it settled the Turks in the region from Anatolia with the settlement policy it implemented and ensured the Turkification of the region. Finally, towards the end of the 15th century, the Turkish population in the region increased. The weakening of the Ottoman domination in the region revealed the problem of Western Thrace in the international platform, the Balkan Wars, World War I and the War of Independence in Anatolia, which took place respectively, determined the status of the Turks living in the region. With the Lausanne Peace Treaty signed in 1923 after the War of Independence, the Turks of Western Thrace became a minority living under the Greek administration. However, since this date, Greece has followed policies to dissolve the Turkish presence in Western Thrace. During the period of the Colonels' Junta of Greece, various pressures were applied to reduce the Turkish presence in the region. These pressures in education, economy, religion and social areas were followed systematically, the Turks of Western Thrace were forced to seek asylum, and the living spaces of the Turks in the region were restricted by placing the Greeks in the regions belonging to the Turks. During this period, the rights granted to the Turks of Western Thrace by the Lausanne Treaty were violated, and Greece was warned many times over the years by Turkey to stop these violations. The Cyprus Peace Operation, which took place at the end, brought the end of the Junta rule in Greece, but could not stop the pressures against the Western Thrace Turks. With this thesis, the problems experienced by the Western Thrace Turks during the period of the Colonels' Junta, which is called the dark age of Greece, were tried to be clarified and to contribute to the studies on the problems of the Western Thrace Turks.