Yunanistan'da albaylar cuntası dönemi dil ve eğitim politikaları (1967-1974)
Language and education policies during the colonels' junta period in Greece (1967-1974)
- Tez No: 977127
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KELAĞAAHMET
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Western Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Albaylar Cuntası, Dil politikaları, Eğitim politikaları, Yunanistan, Greek Military Junta, Language policies, Educational policies, Greece
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Eğitim her şeyden önce siyasi bir meseledir. Devletin egemen ideolojik aygıtlarının temel bir unsuru olan eğitim, siyasi ve toplumsal bağlam göz önünde bulundurularak bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmalı, analiz edilmeli ve değerlendirilmelidir. Yunanistan'da dil ve eğitim meseleleri, özellikle 19. yüzyıldan itibaren reform ve karşı-reform ekseninde şekillenmiş, eğitimde halk dili hareketini temsil eden liberal-ilerici ve eğitimde Katharevousa yanlılığını temsil eden muhafazakâr-gerici yaklaşım çerçevesinde yoğun tartışmalara konu olmuştur. Yunan Dil Sorunu bağlamında Katharevousa ile Dimotiki arasındaki mücadele, her daim eğitim alanına sirayet etmiş, dil ve eğitim politikalarının belirlenmesinde belirleyici bir rol oynamıştır. Bu çerçevede, Katharevousa zihniyetinin son temsilcisi Albaylar Cuntası olmuştur. Cunta rejimi, kendinden önceki muhafazakâr yaklaşımların muhtelif unsurlarını eğitim alanında sürdürmüş ve kendisini bir nevi Katharevousa'nın koruyucusu olarak konumlandırmıştır. İktidarı ele geçirdikten sonra eğitim meselelerine hızlı bir şekilde müdahil olan rejim, liberal-ilerici unsurlar taşıyan 1964 reformunun tüm izlerini ortadan kaldırmıştır. Yunan-Hristiyan ideallerine koşulsuz bağlılık gösteren cunta rejimi, antikomünist ideolojiden beslenerek siyasi ve toplumsal meşruiyetini bu doğrultuda sağlamaya çalışmış, dil ve eğitim politikaları aracılığıyla toplumu şekillendirme çabasına girişmiştir. Çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın sorunsalı, önemi, amacı ve yöntemi açıklanmış, birinci bölümünde araştırmanın kuramsal çerçevesi ortaya konulmuştur. İkinci bölümde 1967 yılına kadar Yunanistan'da eğitim ve dil politikalarının dönüşümü ele alınmış, üçüncü bölümde Yunanistan'da askerî cuntaya varan sürecin siyasi, toplumsal ve ekonomik nedenleri incelenmiştir. Dördüncü ve sonuç bölümlerinde ise Albaylar Cuntası döneminin dil ve eğitim politikalarının çözümlenmesine temel teşkil eden unsurlar ortaya konmuş ve bu veriler çalışma boyunca inşa ettiğimiz kuramsal bağlam çerçevesinde irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Education is, above all, a political issue. As a key component of the state's dominant ideological apparatus, education must be approached, analyzed, and evaluated from a holistic perspective, taking into account its political and social context. In Greece, matters of language and education have been shaped primarily around the axis of reform and counter-reform, particularly since the 19th century. This has resulted in intense debates between two opposing camps: a liberal-progressive movement advocating the use of the Dimotiki in education, and a conservative-reactionary faction supporting Katharevousa. Within the context of the Greek Language Question, the struggle between Katharevousa and Dimotiki has consistently permeated educational discourse, playing a decisive role in shaping language and educational policy. In this context, the Greek Junta emerged as the final representative of the Katharevousa mentality. The military regime perpetuated various elements of the conservative educational approach from previous periods, positioning itself effectively as the protector of Katharevousa. Immediately after seizing power, the regime intervened rapidly in educational affairs, erasing all traces of the liberal-progressive 1964 reforms. Demonstrating unconditional allegiance to Heleno-Christian ideals, the junta sought to establish political and social legitimacy through an anti-communist ideology, attempted to shape society via language and educational policies. In the introduction, the research problem, objectives, significance, and methodology are outlined, while the theoretical framework is presented in the first chapter. The second chapter examines the transformation of language and educational policies in Greece up to 1967. The third chapter explores the political, social, and economic factors leading to the establishment of junta. In the fourth and concluding chapters, the elements that form the basis for analyzing the language and educational policies of the Greek Junta period are presented and examined within the theoretical framework developed throughout the study.