Airline new route selection with Pythagorean Fuzzy AHP and Moora methods: An application for an airline
Pisagor Bulanık AHP ve Moora yöntemleri ile havayolu yeni rota seçimi: Bir havayolu için uygulama
  1. Tez No: 834881
  2. Yazar: MARWAH ATHAB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN KUŞAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık MOORA Yöntemi, Havacılık Endüstrisi, Pisagor Bulanık AHP, Yeni Rota Seçimi, Aviation Industry, Fuzzy MOORA Method, New Route Selection, Pythagorean Fuzzy AHP
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Havayolu endüstrisi son derece rekabetçidir ve yeni lokasyonların seçilmesi, taşıyıcıların rekabet gücünü ve finansal başarısını korumak için çok önemlidir. Ancak dikkate alınması gereken çok sayıda farklı değişken ve gereksinim olduğundan, bu prosedür çoğunlukla zor ve karmaşıktır. Yeni rotaların etkili bir şekilde seçilmesi büyük faydalar ve getiriler sağlayabilir, ancak verimsiz bir seçimin olumsuz etkileri olabilir. Havayolu şirketlerinin en iyi rotaları ve destinasyonları seçmelerine yardımcı olmak için etkili çerçeveler ve karar verme teknikleri oluşturmak çok önemlidir. Havayollarının karar verme süreçlerini etkileyen temel faktörleri değerlendirip doğrulayan bu araştırma, havayolu sektöründe yeni rota seçimiyle ilgili zorlukları hafifletmeyi amaçlamaktadır. Havayollarının yeni rota seçimini etkileyen temel faktörler nelerdir? Bu,çalışmayı yönlendiren araştırma sorusudur. Çalışma amacına ulaşmak için iki adımlı bir metodoloji kullanılmıştır. İlk adımda, çeşitli örneklere ve mevcut kavramsal çerçeveye ilişkin literatür değerlendirilmiştir. Bu, yeni bir rota seçmek için kullanılan değişkenlerin ve standartların kapsamlı bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunmuştur. İkinci adımda, seçilen kriterlerin ağırlıklandırılması için Aralık Değerli Pisagor Bulanık AHP tekniğini ve alternatiflerin değerlendirilmesi ve sıralanması için MOORA yöntemini birleştiren hibrit bir model kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, maliyet (%40 ağırlıkla) ve talep (%17 ağırlıkla) ana kriterlerinin rota seçim kararlarını sosyal ve ekonomik koşullardan (%28 ağırlıkla) ve rekabetçilikten (%15 ağırlıkla) daha fazla etkilediğini göstermektedir. Bu çalışma, yeni havayolu rotalarının seçimi alanındaki bilgi birikimine katkıda bulunmakta ve sektördeki karar vericilere kullanışlı bir değerlendirme aracı sunmaktadır. Havayolları, yeni rotaların seçilmesindeki zorluklar ve belirsizliklerle mücadele ederek ve sonuçta daha stratejik kararlar alarak rekabet güçlerini ve karlılıklarını artırabilirler.
Özet (Çeviri)
The airline industry is fiercely competitive, and choosing new locations is essential to maintaining carriers' competitiveness and financial success. However, because there are so many different variables and requirements to take into account, this procedure is frequently difficult and complex. An effective choice of new routes can result in large benefits and returns, but an inefficient choice can have negative effects. To help airline firms choose the best routes and destinations, it is crucial to establish efficient frameworks and decision-making techniques. By evaluating and validating the key factors that influence airlines' decision-making processes, this research intends to alleviate the difficulties associated with new route selection in the airline sector. What is the primary factors influencing airlines' choice of new routes? is the research question that directs this investigation. A two-pronged methodology is used to accomplish the study goal. The first route entails desk research, which includes looking at a number of instances and the literature on the current conceptual framework. This contributes to a thorough grasp of the variables and standards used to choose a new path. The second way emphasizes the employment of a hybrid model that combines the Interval-Valued Pythagorean Fuzzy AHP technique for weighting the chosen criteria and the MOORA method for evaluating and ranking the alternatives. The results of this study show that the main criteria of cost (40% weight) and demand (17% weight) impact route selection decisions more than social and economic conditions (28% weight) and competitiveness (15% weight). This study adds to the body of knowledge in the area of choosing new airline routes and offers useful information to industry decision-makers. Airlines may improve their competitiveness and profitability by tackling the difficulties and uncertainties involved in choosing new routes and by ultimately making more strategic decisions.