Beet necrotic yellow vein virusa karşı antiserum üretimi
Production of antiserum aganist beet necrotic yellow vein virus
  1. Tez No: 83492
  2. Yazar: H. DİĞDEM İLHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ERTUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı, pancar nekrotik sarı damar virüsü, antiserum, Sugar beet, Beet Necrotic Yellow Vein Virus, antiserum
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BEET NECROTIC YELLOW VEIN VIRUS' A KARŞI ANTISERUM ÜRETİMİ H. Diğdem İLHAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Filiz ERTUNÇ 1999, sayfa: 28 Jüri: Doç. Dr. Filiz ERTUNÇ Prof. Dr. Gürsel ERDİLLER Prof. Dr. Semih ERKAN Bu çalışmada, şeker pancarının önemli viral hastalıklarından biri olan şeker pancarı san damar virüsü (Beet Necrotic Yellow Vein Virus, BNYW)' ne karşı antiserum üretilmiştir. Bu amaçla, Kastamonu Şeker Fabrikası ekim alanlarından alman 4 izolat, toprağa bulaştırılmış ve bu toprağa Fiona şeker pancarı tohumları ekilmiştir. Hasat edilen pancarlardan I-ELISA testinde en yüksek absorbans veren 12 no.lu izolatla saflaştırma çalışmaları yapılmış ve bu izolata karşı antiserum üretilmiştir. Virüsün saflaştınlmasında üç ayn yöntem denenmiş (Tamada ve Baba, 1973,Tamada, 1989 ve Koenig 1984) ve bunlar içinde en iyi sonucu veren Koenig et al. (1984) yöntemi ile saflaştırmaya devam edilmiştir. Elde edilen antijen, 2 adet erkek Yeni Zelanda tavşanına üç kez kas içi, bir kez damar içi olmak üzere 10 gün ara ile enjekte edilmiş ve her tavşana toplam 2,5 mg antijen verilmiştir. Son enjeksiyondan 14 gün sonra hayvanlardan kalpten kan alınarak serum kısmı ayrılmıştır. Elde edilen antiserumun titresi ring interface presipitin testi ile belirlenmiş ve her iki tavşanda da 1/ 1024 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Science Thesis PRODUCTION OF ANTISERUM AGAINST BEET NECROTIC YELLOW VEIN VIRUS EL Diğdem İLHAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Assoc Prof. Dr. Filiz ERTUNÇ 1999, pages: 28 Jury: Assoc. Prof. Dr. Filiz ERTUNÇ Prof. Dr. Gürsel ERDİLLER Prof. Dr. Semih ERKAN In this research, antiserum has been produced against Beet necrotic Yellow Vein Virus (BNYW), one of the important viral diseases of sugar beet For this purpose, soils were infected with 4 isolates taken from Kastamonu Sugar Refinery areas and sugar beet cv. Fiona seeds were sown. Purification studies were done with isolate no 12 which has given the highest absorbance in I- ELISA applied to the plants harvested and antiserum has been produced against this isolate. Three different methods were tested (Tamada and Baba, 1973, Tamada, 1989 and Koenig et aL 1984) for virus purification and the purification was done with Koenig et aL (1984) method which has given the best results. The antigen produced has been injected to two male New Zealand rabbits by three intramascular, one intravenal injections with 10 days intervals, totally as 2,5 mg for each rabbit Serum part has been seperated from the blood taken from the heart of the animals 14 days after the last injectionn. The titre of antiserum was determined as 1:1024 in both rabbits by ring interface precipitin tests.