Suriye-Fenike tipi amphoralar
The Syrian - Phoenician type amphoras
- Tez No: 834930
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAAN ŞENOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Amphora, Suriye-Fenike, Fenike, Kıbrıs, Levant Bölgesi, Amphora, Syro-Phoenician, Phoenician, Cyprus, Levant Region
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 744
Özet
Suriye-Fenike Tipi“ olarak adlandırılan amphora grubunun Akdeniz'de oldukça geniş bir coğrafyada ağırlıklı olarak MÖ I. binde dağılım gösterdiği görülmektedir. Bu dağılım içinde farklı bölgelerde ve farklı zamanlarda bu gruba dahil olan amphoralar üzerinde çalışılmış ve araştırmacılar tarafından tipolojiler sunulmuştur. Söz konusu tipolojiler zaman zaman bu grup içindeki belli tipleri ele alırken zaman zaman da bir coğrafi alanla sınırlı tutulmuştur. Bu tezin odak noktası ”Suriye-Fenike Tipi Amphoraların“ Anadolu dağılımını tespit ederek Fenike ticareti üzerine somut bilgiler toplamaktır. Doğu Akdeniz ticaretinin çok önemli bir parçası olan Fenike kültürünün ürünleri olan bu grubun kıyılarımızdaki tespiti MÖ I. bin yılda söz konusu ticaret ağı içinde Anadolu coğrafyasının konumunun anlaşılmasına imkân vermesi açısından önemlidir. Tezin bir diğer odak noktası ise bu amphora grubuna dair bulunan amphoralar üzerinden yeni ve uygulanabilir bir tipolojinin oluşturulmasıdır. Anadolu'nun batı ve güney kıyılarındaki müze ve özel koleksiyonlarda yapılan saha çalışmalarıyla tespit edilen ve belgelenen ”Suriye-Fenike Tipi Amphoralar“, sayıca bilinen ve yayınlanan amphoralardan dört kat fazla olması nedeniyle yeni bir tipoloji yapmayı mümkün kılmıştır. Bu noktada Kıbrıs ve Levant Bölgesi üzerine yapılan yayın araştırmasıyla birlikte 10 farklı tipe ayrılan yeni bir tipoloji bu tezde araştırmacılara sunulmuştur. Tipoloji çalışmasında yer alan iki farklı ”Suriye-Fenike Tipi Amphora" özelinde bir mühendislik ve hesaplama çalışması yapılmış; söz konusu amphoraların taşıma kapasiteleri ile antik çağa ait bir Fenike gemisinin kargosunda kaç adet taşınabileceği de tespit edilerek bir kargolama önerisi olarak araştırmacılara sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A group of amphorae referred to as the 'Syro-Phoenician Type' had a wide distribution across the Mediterranean, mainly during the 1st millennium BC. Within this distribution area, various amphorae belonging to this group have been studied, and typologies have been presented by several researchers. While these typologies sometimes focus on specific types within this group, sometimes they are limited to a specific geographical area. The focus of this dissertation was to determine the distribution of 'Syro- Phoenician Type Amphorae' in Anatolia in order to gather tangible data on Phoenician trade. The identification of this group, representing products of Phoenician culture as a significant part of the Eastern Mediterranean trade, along our coastlines is pivotal for understanding Anatolia's role within this trade network during the 1st millennium BC. Another key objective of the dissertation was to generate a new and applicable typology based on the amphorae found within this group. The 'Syro-Phoenician Type Amphorae' which were identified and documented through fieldwork conducted in museums and private collections along the western and southern coasts of Anatolia have allowed for establishment of a new typology since their quantity was four times greater than known and published amphorae. In this context, a new typology, consisting of ten different types, is presented to researchers in this thesis, along with a literature review conducted on Cyprus and the Levant region. This typological study also included an engineering and calculation work, specifically for two different 'Syro-Phoenician Type Amphorae' in order to determine the carrying capacity of these amphorae and the number that could be transported in the cargo of an ancient Phoenician ship, and the results are presented to researchers as a proposal for cargo loading.