Yazılı belgeler ışığında Sam'al krallığı ve Suriye-Anadolu kent devletleri arasında kültürleşme ilişkileri
In the light of written documents Sam'al kingdom and acculturati̇on relations between Syrian-Anatolian city-states
  1. Tez No: 672828
  2. Yazar: MUHAMMED EZHER AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYHMUS RECAİ TEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: KLMV, KTMV, PNMV, BR-RKB, Karatepe Kitabesi, Çineköy Kitabesi, Cebelireis Dağı Kitabesi, Zincirli Kitabeleri, İncirli Kitabesi, Ördekburnu Kitabesi, İvriz Kitabesi, Hasanbeyli Kitabesi, KLMV, KTMV, PNMV, BR-RKB, The Karatepe inscription, The Çineköy inscription, The Cebelireis Dağı inscription, The Zincirli inscriptions, The Incirli inscription, The Ördekburnu inscription, The Ivriz inscription, The Hasanbeyli inscription
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Fenikeliler'in toprakları günümünüz Suriye, Lübnan, İsrail, Filistin ve Ürdün'e tekabül etmektedir. Şehir devletleri şeklinde örgütlenmişlerdir, zenginliklerini geliştirebilmek için diğer insanlar ile iletişim kurmuşlardır, bir ticari ağ oluşturmuşlardır. Ticaretlerini destekleyebilmek için limanlar kurmuşlardır. Ticaret sayesinde dünyaya yayılmışlardır. Anadolu Fenikeliler'in ticaret için gittikleri bölgelerden biri olmuştur. Anadolu'da Fenikece kitabeler bulunmaktadır. Bu bakımdan Fenike tarihi çalışmaları aynı zamanda Anadolu tarihi çalışmalarına da katkı sunmaktadır. Bu çalışma Sam'al Krallığı ve Zincirli bölgesi başta olmak üzere Anadolu'da bulunan Fenikece kitabeler üzerine odaklanmaktadır. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Sam'al Krallığı ve Zincirli Kitabeleri incelenmektedir. İkinci bölüm Anadolu'nun muhtelif bölgelerinde bulunan Fenikece kitabeler üzerine odaklanmaktadır. Üçüncü bölümde Fenikece ve Aramice başta olmak üzere Sami dilleri ve yazı sistemleri ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde ise Zincirli Kitabelerinin harf çevirisi ve tercümeleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The Phoenicians' lands correspond to present-day Syria, Lebanon, Israel, Palestine and Jordan. They were organized into city-states, to increase their prosperity they connected with other peoples. They created a commercial network. To support their trade they set up ports. Thanks to trade Phoenicians got around the world and Anatolia was one of the regions Phoenians went for trading. There exist some Phoenician inscriptions in Anatolia therefore Phoenician studies also contribute to Anatolian Studies. This study focuses on The Phoenician inscriptions, foremost Sam'alian kingdom and Zincirli region, found in Anatolia. The thesis consists of four parts. In the first part, Zincirli inscriptions are examined and the second part focuses on the Phoenician inscriptions found in Anatolia. In the third part Semitic languages and writing sytems, especially Phoenician and Aramaic, are discussed. In the fourth part the transliteration and translations of Zincirli inscriptions are given.