Kasımalı Cantöşev'in 'Koyçular' ve 'Karaçaç' adlı piyesleri (İnceleme-metin-aktarma-sözlük)
Kasımalı Cantoshev's 'Koyсhular' and 'Karachach' plays (Review-text-transfer-dictionary)
  1. Tez No: 834971
  2. Yazar: AKMARAL SHEISHENBEKOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAYRAMGÜL DIYKANBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kırgız edebiyatı, Kırgız tiyatroculuğu, Piyes, Sovyetler Birliği, Propaganda edebiyatı, Kyrgyz literature, Kyrgyz theaterism, Play, Soviet Union, Propaganda literature
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
Bu çalışma, Kırgız yazarı Kasımalı Cantöşev'in“Koyçular”ve“Karaçaç”adlı piyeslerinin teknik ve muhteva özelliklerinin incelemesi üzerinedir. Çalışma dört bölüm üzerinde temellenmiştir. Giriş bölümünde, çağdaş Kırgız tiyatroculuğunun oluşum ve gelişim süreci hakkında genel bilgiler verilmiştir. Ek olarak Kırgızistan'daki araştırmacılara kaynak olabilmesi için Türkiye'de Kırgız tiyatroculuğuyla ilgili çalışmalar gösterilmiştir. Birinci bölümde Kasımalı Cantöşev'in hayatı ve sanatı ile ilgili bilgiler verilmiştir. Ayrıca Türkiye'deki araştırmacılara kaynak teşkil etmesi bakımından Kırgızistan'da Kasımalı Cantöşev hakkında yapılan araştırmaların bibliyografyası eklenmiştir. İkinci bölüm“Koyçular”ve“Karaçaç”piyeslerinin yapı unsurları, anlatım teknikleri ve muhteva özelliklerinin irdelenmesinden ibarettir. Bu bölümde inceleme çalışması için edebiyat sosyolojisinden yararlanılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, piyeslerin Latin alfabesine transkripsiyonu ve Türkiye Türkçesine aktarımı verilmiştir. Çalışma, incelemenin genel bir değerlendirilmesinin yapıldığı sonuç, kaynakça, dizin, incelediğimiz yazarla ilgili bazı görsellerle sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This study is on the examination of the technical and content features of the Kyrgyz writer Kasımalı Cantoshev's plays“Koychular”and“Karachach”. The study is based on four sections. In the introduction section, general information about the formation and development process of contemporary Kyrgyz theatricalism is given. In addition, studies related to Kyrgyz theatricalism have been shown in Turkey in order to be a resource for researchers in Kyrgyzstan. In the first part, information about the life and art of Kasımlı Cantoshev is given. In addition, a bibliography of the research conducted on Kasımlı Cantoshev in Kyrgyzstan has been added to serve as a source for researchers in Turkey. The second part consists of examining the structural elements, narrative techniques and content features of the“Koychular”and“Karachach”plays. In this section, the sociology of literature has been used for the examination work. In the third part of the study, the transcription of the plays into the Latin alphabet and their transmission into Turkish of Turkey are given. The study ends with the result, bibliography, index, some images related to the author we are reviewing, in which a general assessment of the review is made.