Nurmırat Sarıhanov'un Yagtılıga Çıkanlar eserinde fiilimsi ekleri
Verbals affixes in Nurmırat Sarıhanov's Yagtılıga Çıkanlar
  1. Tez No: 834977
  2. Yazar: EBRU ZENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmen Türkçesi, Nurmırat Sarıhanov, Yagtılıga Çıkanlar, Fiilimsiler, Fiilimsi Grupları, Turkmen Turkish, Nurmırat Sarıhanov, Yagtılıga Çıkanlar, Verbals, Verbal Groups
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu lisansüstü tez çalışmasının konusu, Türkmen yazar Nurmırat Sarıhanov'un yazmış olduğu“Yagtılıga Çıkanlar”hikâyesidir. Hikâyede başkahraman Klaus'un haksız yere hapishaneye girmesini, kaçmasını ve sonrasında II. Dünya savaşına katılarak sergilediği tavır anlatılmıştır. Çalışma“Fiilimsiler ve Metin”olarak iki bölümden oluşmaktadır. Filimsiler kısmında metinde geçen fiilimsiler; İsim-fiil, sıfat-fiil ve zarf-fiil olmak üzere 3 ana başlık altında incelenmiştir. Ekler için dil bilimcilerin tanımlamalarından yararlanılarak atıfta bulunulmuştur. Metin kısmında ise hikâyenin transkripsiyonu ve Türkiye Türkçesi aktarımı yer almaktadır. Giriş kısmında Nurmırat Sarıhanov'un yaşamı anlatılmıştır. Yagtılıga çıkanlar hikâyesinin özeti yazılmıştır. Bu çalışmanın amacına ve izlenilen yönteme yer verilmiştir. Çalışmada ortaya çıkan bulgular sonuç kısmında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this postgraduate thesis is the story“Yagtılıga Çıkanlar”written by the Turkmen writer Nurmırat Sarıhanov. In the story, the protagonist Klaus enters the prison unjustly, escapes and then II. The attitude he exhibited by participating in the World War II is explained. The study consists of two parts as“Verbals and Text”. In the phylums part, the gerundials in the text; It has been examined under 3 main headings as noun-verb, adjective-verb and adverb-verb. Suffixes are referenced by utilizing the definitions of linguists. In the text part, there is the transcription of the story and the Turkish translation of the story. In the introduction part, the life of Nurmirat Sarıhanov is explained. The summary of the story of those who came out to Yagtiga was written. The purpose of this study and the method followed are given. The findings of the study are given in the conclusion part.