İlkokul öğrencilerinin dinleme stratejilerini kullanarak dinlediklerini anlama ve yazılı anlatıma aktarma becerilerinin geliştirilmesi
Enhancing elementary school students' listening comprehension and transfer to written expression skills through the use of listening strategies
- Tez No: 834999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP BALANTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eylem araştırması, dinleme becerisi, yazılı anlatıma aktarma becerisi, Action research, listening skill, written expression skill
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada, çeşitli dinleme stratejileri kullanılarak öğrencilerin dinlediklerini anlama ve yazılı anlatıma aktarma becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması deseni ile yürütülmüştür. Araştırmada test uygulamaları hariç olmak üzere 8 hafta boyunca her hafta bir dinleme metni kullanılarak uygulama yapılmıştır. Araştırma grubu, İstanbul ilinde bir özel ilkokulun 3. sınıfında öğrenim görmekte olan 18 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin dinlediklerini anlama düzeyi Yanlış Analizi Envanteri; anladıklarını yazılı anlatıma aktarma düzeyi ise Yazılı Anlatımı Değerlendirme için Derecelendirilmiş Puanlama Anahtarı ile belirlenmiştir. Veriler betimsel istatistikler, normallik testi ve ilişkili ölçümler için t- Testi ile analiz edilmiştir. Araştırmada öğrencilerin dinledikleri metinleri anlama ve yazılı anlatıma aktarma düzeyini belirlemek için öyküleyici, bilgilendirici ve şiir metinleri kullanılmış olup ön test ve son test puan ortalamaları karşılaştırıldığında her üç metin türünde de son test lehine anlamlı farklılık belirlenmiştir. Öğrencilerin anlama düzeyindeki gelişim üç metin türünde de olumlu yöndedir. Bu sonuca bağlı olarak dinleme öncesinde, dinleme sırasında ve dinleme sonunda çeşitli etkinlikler yaparak bu becerinin ve bu beceri doğrultusunda yazılı anlatıma aktarma becerisinin geliştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to enhance students' listening comprehension and written expression skills through the use of various listening strategies. The research was conducted using the action research design, a qualitative research method. Throughout the study, which lasted for 8 weeks, one listening text was used each week for practice, excluding test administrations. The research group consisted of 18 students attending the 3rd grade of a private primary school in Istanbul, Turkey. The students' level of listening comprehension was determined using the Misconception Analysis Inventory, while their level of transferring their understanding into written expression was assessed using the Graded Scoring Rubric for Written Expression. The data were analyzed using descriptive statistics, normality tests, and paired-sample t-tests for related measures. Narrative, informative, and poetic texts were used to determine the students' level of comprehension and transfer into written expression, and when comparing the pre-test and post-test mean scores, significant improvements were observed in all three text types. The students showed positive progress in their comprehension level across the three text genres. Based on these findings, it is recommended to incorporate various activities before, during, and after listening to enhance this skill and develop the ability to transfer it into written expression.