Kıl keçisi oğlaklarında doğum ve çeşitli dönem canlı ağırlıkları
Birth and various period lives in keys goat kids weights
- Tez No: 835049
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Canlı Ağırlık, keçi, kıl keçisi, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, oğla, Live weight, goat, hair goat, ovine breeding, capricorn
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmanın hayvan materyalini, Diyarbakır ilinde“Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”kapsamında desteklenen işletmelerde yetiştirilmekte olan 6000 baş keçi ve 300 baş teke oluşturmuştur. Araştırmanın dahil olduğu proje kapsamında hayvanlar kimliklendirilmiş ve kayıtları tutulmuştur. Kıl keçilerinin 2019-2022 yılları arasında mevcut işletmelerde tutulan kayıtları bu araştırmanın verilerini oluşturmuş ve bu kapsamda belirtilen yıllarda doğan oğlakların doğum, 30. gün, 60. gün ve 90. gün canlı ağırlıkları saptanmıştır. Kıl keçisi oğlaklarının çeşitli dönem canlı ağırlıkları (doğum, 30., 60., 90.) ile 90. güne kadarki günlük canlı ağırlık artışlarına (doğum-30, 30- 60, 90. gün) ilişkin verilerin istatistiksel analizi SPSS paket programında yapılmıştır. Araştırma materyali Kıl keçisi oğlaklarında doğum ağırlığı 2,99±0,005 kg, 30. gün canlı ağırlığı 6,85±0,004 kg, 60. gün canlı ağırlığı 10,75±0.002 kg ve 90. gün canlı ağırlığı 14,54±0,0031 kg olarak belirlenmiştir. Kıl keçisi oğlaklarında doğum-30. gün arası günlük canlı ağırlık artışı 128,36±0,408 g, doğum-60. gün arası günlük canlı ağırlık artışı 129,22±0,353 g, doğum-90. gün arası günlük canlı ağırlık atışı 128,45±0,340 g olarak saptanmıştır. Araştırmada incelenen çevre faktörlerinin etkisi değerlendirildiğinde, cinsiyetin belirtilen bütün yaş dönem canlı ağırlıklarında etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Bununla birlikte, doğum tipinin ve doğum ayının sadece doğum ile 30. gün yaş aralığında bir farklılık gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak mevcut tez araştırmasında Kıl keçisi oğlaklarında büyüme gelişme özellikleri bakımından elde edilen bulguların konuyla ilgili diğer araştırmaların bulgularıyla uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The animal material of this study consisted of 6000 goats and 300 goats, which were supported within the scope of the“Animal Breeding in the Hands of the Public National Project”in the province of Diyarbakir of Tukey. Within the scope of the project in which the research was included, the animals were identified and their records were kept. The records of goats in 2019, 2020, 2021 and 2022 formed the data of this research. The weights of birth, 30th day, 60th day, 90th day were determined in goats born in the specified years. Live weight of hair goat kids at various periods (birth, 30th, 60th, 90th) and daily body weight gains up to 90th day (birth-30, 30-60, 90th days). Statistical analysis of the data was made in the SPSS package program. In the study, birth weight of Hair goat kids was 2,99±0,005; Body weight at day 30 was 6,85±0,004; Body weight at day 60 was determined as 10,75±0,002 and body weight at 90th day was determined as 14,54±0,0031. In addition, daily live weight gains on the 30th day of birth in Hair goat kids was 128,36±0,408; body weight gain at birth-60th day 129,22±0,353; daily body weight gain at birth-90th day was determined as 128,45±0,340. When the effect of environmental factors examined in the study was evaluated, the effect of gender on live weights of all ages was found to be statistically significant. However, in the study, it was determined that the type of birth and the effect of birth month showed a difference only between birth and 30th day age. As a result, in the current thesis study, it was found that the findings obtained in terms of growth and development characteristics in Hair goat kids were compatible with the findings of other studies on the subject.