Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerin dil öğrenme ihtiyaçları ile Türkçe öğrenmeye yönelik motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Sakarya TÖMER örneği
An evaluation of the relationship between language learning needs of foreign students learning Turkish and their motivation to learn Turkish: Sakarya TÖMER example
  1. Tez No: 835064
  2. Yazar: İREM DEBRELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe Öğretimi, TÖMER, İhtiyaç, Motivasyon, İhtiyaç analizi, Teaching Turkish to Foreigners, TÖMER, Need, Motivation, Needs analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yabancı öğrencilerin Türkçe öğrenme ihtiyaçları ve motivasyonları arasında bir ilişki olup olmadığını tespit etmektir. Araştırmanın diğer amacı ise öğrencilerin dil öğrenme ihtiyaçlarını alt boyutlarına, kur düzeyine, Türkçeyi öğrenme süresi ve anadil değişkenlerine göre inceleyerek aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi ve buna bağlı olarak tarama modeli kullanılmıştır. Örneklem grubu; Sakarya Üniversitesi TÖMER'de A2, B1, B2, C1 kur düzeylerinde öğrenim gören 200 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışma 2022-2023 eğitim öğretim yılında yapılmıştır. Araştırmanın veri toplama araçları“Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği”ve“Yabancılara Türkçe Öğretimi İhtiyaç Analizi Ölçeği”olarak belirlenmiştir. Araştırma verilerinin analizinde nicel veri analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bu kapsamda elde edilen veriler SPSS27 paket programı ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin motivasyon durumları içsel motivasyon, araçsal motivasyon ve kültürel motivasyon alt boyutlarına göre incelenmiştir. Buna göre motivasyon kaynaklarının en fazla içsel motivasyona yönelik olduğu belirlenmiştir. Dil öğrenme ihtiyaçları ise Ticaret Yapma, Eğitim ve İş İmkânı, Bireysel İlgi ve İhtiyaçlar ve Sınıf İçi İletişim Becerileri alt boyutlarıyla ele alınmıştır. Bu alt boyutlara göre öğrencilerin en önemli ihtiyaçlarının Sınıf İçi İletişim Becerileri olduğu belirlenmiştir. Ana dili değişkeninde; anadili Arapça ve Endonezce olan öğrencilerin Türkçe öğrenme ihtiyaçları diğer anadillerde konuşan öğrencilere göre daha düşüktür. Ancak öğrencilerin anadili fark etmeksizin dil öğrenme motivasyonlarının yüksek düzeyde gerçekleştiği görülmüştür. Öğrencilerin dil öğrenme ihtiyaçları kur düzeylerine göre değişiklik göstermezken C1 düzeyindeki öğrencilerin araçsal ve genel olarak motivasyon puanları daha yüksektir. Motivasyon puanları öğrencilerin Türkçeyi öğrenme süresi değişkenine göre karşılaştırılmış ve farklı sürelerde dil öğrenen öğrencilerin benzer motivasyon düzeyine sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin Türkçeyi öğrenme süreleri farklılık gösterse bile dil öğrenme ihtiyaçlarının benzer olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın amacına uygun olarak öğrencilerin dil öğrenme ihtiyaçları ile motivasyonları arasındaki ilişki tespit edilmiş ve aralarında anlamlı bir ilişki görülmüştür. Buna göre dil öğrenme ihtiyacı arttıkça öğrencilerin motivasyonlarının da arttığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine whether there is a relationship between foreign students' Turkish learning needs and motivation. The other aim of the study is to examine students' language learning needs according to their subdimensions, course level, duration of learning Turkish and mother tongue variables and to determine the relationship between them. In the study, quantitative research method and accordingly the survey model was used. Sample group; consists of 200 students studying at Sakarya University TÖMER at A2, B1, B2, C1 level. The study was conducted in the 2022-2023 academic year. The data collection tools of the study were determined as“Motivation Scale for Learning Turkish as a Foreign Language”and“Needs Analysis Scale for Teaching Turkish to Foreigners”. Quantitative data analysis methods were used to analyze the research data. The data obtained in this context were analyzed with SPSS27 package program. Students' motivation status was analyzed according to intrinsic motivation, instrumental motivation and cultural motivation sub-dimensions. Accordingly, it was determined that motivation sources were mostly oriented towards intrinsic motivation. Language learning needs were addressed through the sub-dimensions of Doing Business, Education and Job Opportunities, Individual Interests and Needs, and Communicating in the Classroom. According to these sub-dimensions, it was determined that the most important need of the students was to communicate in the classroom. In the mother tongue variable, the Turkish language learning needs of students whose mother tongue is Arabic, and Indonesian are lower than those of students who speak other mother tongues. However, it was observed that students' motivation for language learning was high regardless of their mother tongue. While students' language learning needs do not vary according to their level, students at C1 level have higher instrumental and overall motivation scores. Motivation scores were compared according to the variable of students' duration of learning Turkish, and it was concluded that students who learned the language for different durations had similar motivation levels. Even though the language learning needs of the students differed in terms of the duration of their Turkish language learning, it was determined that their language learning needs were similar. In line with the purpose of the study, the relationship between students' language learning needs and motivation was determined and a significant relationship was observed between them. In this case, it is possible to say that as the students' need for language learning increases, their motivation also increases.