Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde dil ihtiyaçlarının belirlenmesi: Belarus örneği
Language needs determination inteaching Turkish as a foreign language: An example of Belarus
- Tez No: 648973
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA UZDU YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe öğretimi, dil ihtiyaç analizi, Minsk Devlet Yabancı Diller Üniversitesi, Belarus, Teaching Turkish as a foreign language, language need analysis, Minsk State Linguistic University, Belarus
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde Belarus, Ukrayna, Rusya gibi Doğu Slav ülkelerinde yaşayan insanların Doğu dillerine olan ilgisi giderek artmaktadır. Son zamanlarda Çin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye gibi ülkeler hem politik hem de turistik açıdan öne çıkmaktadır. Türkiye'nin tarihi geçmişi, özgün kültürü, gelenekleri ve benzersiz dili dikkati çekmiştir. Belarus'un başkentinde bulunan Yabancı Diller Üniversitesinde Türkçe öğrenmek isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Kimi öğrenciler Türkiye'yi gezip kimileri ise Türk dizilerinden etkilenip Türk dilini seçmektedir. Türkçe öğrenip mezun olanlar çeviri, eğitim, uluslararası iletişim gibi çeşitli alanlarda çalışmaktadır. Bu araştırmanın amacı Minsk Devlet Yabancı Diller Üniversitesinde yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin dil öğrenme gereksinimlerine ulaşmak ve duyulan ihtiyacın öğrencilerin okuduğu fakülte, öğrenme süresi, seviyesi ve cinsiyet gibi kategorilere göre farklılık oluşturup oluşturmadığını ortaya çıkarmaktır. Bu araştırmada kullanılan anket Iwai ve diğerleri (1998) tarafından hazırlanan vesonrasında Çangal (2013) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılarak Türkçeye uyarlanan Dil İhtiyaç Analizi Anketindenfaydalanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2020 yılında Minsk Devlet Yabancı Diller Üniversitesinde 3 farklı fakültede yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrenciler tarafından oluşmaktadır. Bu araştırmanın örneklemini ise eğitimine aktif olarak devam eden 49 öğrenci katkı sağlamaktadır. Araştırmadaelde edilen veriler SPSS 24 programı ile analiz edilmiş; aritmetik ortalama, t-testi, yüzde ve tek yönlü varyans(ANOVA) analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada ulaşılan bulgulardanyola çıkarak Minsk Devlet Yabancı Diller Üniversitesinde yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerindil öğrenme ihtiyaçları 'Bireysel İlgi ve İhtiyaçlar', 'Eğitim ve İş İmkânı', 'Ticaret Yapma' ve 'Sınıf İçi İletişim Kurma' olmak üzere dört alt boyut olarak oluşturulmuştur. Çalışmanın akabinde ise eldeki veriler ile Belarus'ta yabancı dil olarak Türkçe öğretiminin kapsamını ve derini çoğaltmak için bazı tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
These days people who live in such East Slavic countries as Belarus, Russia and Ukraine have an increase interest in East languages. In recent times countries like China, Saudi Arabia, United Arab Emirates, Turkey are stepping forward both in political and tourist terms. Turkey as aprominent East country attracts attention of those who are interested in its rich history, aut hentic culture, ancient traditions and distinct language. That is why the amount of students who want to study the Turkish language in Minsk State Linguistic University escalates with each passing year. There are those who choose Turkish being in spired by Turkish serials and those who visited Turkey in tourist aims. In future graduates work in different spheres like intepreting, education and intercultural communication. The aim of this research is to specify Turkish language needs of students who study it as a foreign language in Minsk State Linguistic University and to determine wheather the needs of language learners vary according to variables like faculty, sex, period of studying Turkish and foreign language proficiency. Research data have been collected with the help of the scale used by Iwai in his book“Japanese Language Needs Analysis”(1998). The validity and credibility of this scale have been formed and translated intoTurkish by Çangal (2013). The intented sample of students who study Turkish at 3 different faculties in Minsk State Linguistic University in 2020 was 56 students and the actual sample was 49 learners of the supposed sample. The data collected was analyzed with the help of SPSS 24 program and arithmetic mean, t-test, percentage and one-way analysis of variance (ANOVA) techniques were applied. Founded on the output of data analysis, the students` language needs were separated into several sub-categories, which were ― individual interests and needs, education and job possibilities, conduct of business and conversation in the classroom. At the end of the research, some proposals were presented in order to improve the quality of Turkish as a foreign language education in Belarus.