Dış ticarette ticari istihbaratın kullanım alanları ve uygulama örneği
Areas of usage of commercial intelligence in international trade and a model implementation
  1. Tez No: 835090
  2. Yazar: İBRAHİM ÇEVİKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDENUR ÇETİN, PROF. DR. MEHMET MELEMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, Ticari İstihbarat, Dış Ticaret İstihbaratı, Pazar Araştırması, International Trade, Commercial Intelligence, Foreign Trade Intelligence, Market Research
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Uluslararası ticaretin alt başlığı olan ihracatta özellikle ihracata yeni başlayacak veya ihracatını geliştirmek isteyen firmaların doğru hedef pazarları bulması ve müşterilerine en kısa yoldan ulaşması, ithalatta ise en uygun tedarikçiye yine en hızlı şekilde ulaşılması firmaların en çok üzerinde çalıştığı konulardır. Bu çalışmada ihracatta pazarlama ve ithalatta tedarik tarafıyla ilgili olarak ticari istihbarat kavramının kullanımı ele alınmıştır. Literatür taramasının yanında düzenlenen bir uluslararası fuara katılan firmaların ürünlerine özel olarak dış ticaret istihbarat yöntemleriyle potansiyel alıcıları tespit edilmiş, fuara davet edilmiş ve fuar katılımcısı firmalarla görüşmeleri sağlanmış, satışa giden yolda etkili bir model sunulmuştur. Elde edilen bulgular çalışma sonunda analiz edilmiştir. Tezin hazırlık sürecinde emeği geçen değerli danışman hocalarım Doç. Dr. Güldenur ÇETİN ve Prof. Dr. Mehmet Melemen'e, değerli dostlarım Mehmed Esad Güçlü ve Hashim Yahia'ya teşekkür ediyorum.
Özet (Çeviri)
In exports, which is a subtitle of international trade, the companies that will start exporting or want to improve their exports find the right target markets and reach their customers in the shortest way, and in importing, reaching the most suitable supplier in the fastest way is the most important issue. In this study, the use of the concept of commercial intelligence in relation to marketing in export and supply side in import is discussed. In addition to the literature review, potential buyers of the products of the companies participating in an international fair were determined, invited to the fair, and provided meetings with the companies by foreign-trade intelligence methods, and an effective model was presented for sales. The obtained findings were analyzed at the end of the study.