The effect of foreign aid and foreign direct investment on economic growth in Ethiopia
Etiyopya'da dış yardım ve doğrudan yabancı yatırımın ekonomik büyümeye etkisi
- Tez No: 835110
- Danışmanlar: Assist. prof. OJONUGWA USMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış yardım, Doğrudan yabancı yatırım, Ekonomik büyüme, Dış borç, Küreselleşme, Etiyopya, Foreign aid, Foreign direct investment, economic growth, External debt, Globalization, Ethiopia
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Afrika ülkeleri, yıllar içinde, kalkınmanın hızını artırmak için sanayileşmiş ülkelerden gelen yabancı yatırım akışının yanı sıra büyük dış yardımlardan da yararlanmış, ancak kıtanın ekonomik kalkınma çabaları bir hayalden öteye geçememiştir. Dolayısıyla bu araştırmanın amacı, dış yardımların ve doğrudan yabancı yatırımların Etiyopya'nın ekonomik büyümesini 1990'dan 2020'ye kadar nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Çalışma, küreselleşmenin ve dış borcun bu ülkenin ekonomik büyümesi üzerindeki önemli etkilerini göz önüne almaktadır. ARDL modelini kullanarak hazırlanan ampirik bulgular, uzun vadede hem doğrudan yabancı yatırımın hem de dış yardımın ekonomik büyümeyi baskıladığını, dış borç ve küreselleşmenin ise onu desteklediğini ortaya koymaktadır. Küreselleşme ve dış borç ise kısa vadede ekonomik büyümeyi yavaşlatmakta olup, dış yardım ve doğrudan yabancı yatırım ise büyümeyi hızlandırmaktadır. Ek olarak bulgular, doğrudan yabancı yatırım, dış borç ve dış yardımın ekonomik büyüme ile çift yönlü bir nedensellik ilişkisine sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, dış yardım ile dış borç arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu ortaya konulmaktadır ancak küreselleşmeden hem doğrudan yabancı yatırımlara hem de dış yardıma doğru tek yönlü bir nedensellik olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Çalışma, diğer tüm bulguların yanı sıra, dış yardıma ve uluslararası yatırım girişlerine daha az bağımlı olan güçlü bir ekonomi geliştirme ihtiyacını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
African nations have, over the years, benefited from major foreign aid as well as inflows of foreign investment from industrialized nations to speed up the pace of development, but the continent's efforts to undergo economic changes have remained a mirage. The objective of this research is thus to determine how foreign aid and FDI have impacted Ethiopia's economic growth from 1990 to 2020. The study takes into account the crucial effects of globalization and external debt on this nation's economic growth. The empirical findings using the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model revealed that, in the long run, both FDI and foreign aid stifle economic growth while external debt and globalization foster it. Globalization and external debt, on the other hand, dampen economic growth in the short run, while foreign aid and FDI fuel it. Additionally, the findings indicated that FDI, external debt, and foreign aid all had a bi-directional causal relationship with economic growth. Additionally, a bi-directional causal relationship is shown between foreign aid and external debt, but a uni-directional causality flows from globalization to both FDI and foreign aid. The study suggests, among other things, the need to develop a strong economy that is less reliant on foreign assistance and international investment inflows.