The impact of foreign direct investment on economic growth in Somalia
Doğrudan yabancı yatırımın Somali'de ekonomik büyüme üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 852899
  2. Yazar: SADIO MOHAMED OSMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÜL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırım, İşgücü, Gayri Safi Yurtiçi Üretim, Gayri Safi Sermaye formülasyonu, Ekonomik Büyüme, Foreign Direct Investment, Labour, Gross Domestic Production, Gross Capital formulation, Economic Growth
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı doğrudan yabancı yatırımın Somali'nin ekonomik büyümesini nasıl etkilemiş olduğunu belirlemektir. Temel amaç, doğrudan yabancı yatırım (DYY), işgücü, Gayri Safi Sermaye Oluşumu (GCF) ve Gayrisafi yurtiçi Hasınanın gecikmiş değerlerinin, GSYİH büyümesini, etkileyip etkilemediğini, etkiliyor ise bunun ne yönde olduğunu belirlemektir. Bu amaçla çalışmada Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif Sınır Testi (ARDL) modelinin yanı sıra birim kök, eş bütünleşme ve Granger nedensellik testleri kullanılmıştır. Çalışmada Dünya Bankası ve SESRIC tarafından 1989-2020 yılları arasında yıllık bazda toplanan ikincil veriler kullanılılmıştır. Bu çalışmanın bulguları, GSYH'nin gecikmeli değerlerinin, hem kısa hem de uzun vadede ülkenin ekonomik büyümesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu, sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek için GSYİH'deki tarihsel dalgalanmaların düzeltilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. Çalışma ayrıca doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyüme üzerinde kısa vadede bir etkisinin olmadığını, uzun vadede negatif etkisinin olduğunu ortaya koymuştur. Ülke bu noktada yabancı yatırımın niteliğini çok detaylı irdelemelidir. Gelecekte ülkeye gelecek yabancı yatırımın teknoloji transferine destek vermesi, isthidam yaratması, hava ve su kirliliği gibi negative ekonomik dışsallıklara yol açmaması gerekmektedir Bahsi geçen özelliklere uygun olmayan yabancı yatırımlar ülkeye zarar dışında bir getiri sağlamadığı için politika yapıcılar tarafından kabul edilemelidir. Araştırmanın bulgularına göre emeğin ekonomik büyüme üzerinde kısa vadede herhangi bir etkisi bulunmazken, uzun vadede olumlu bir etkisi bulunmaktadır. Uzun vadeli iş fırsatlarına öncelik vermek ve eğitime, sağlık hizmetlerine ve beceri geliştirmeye yatırım yapmak uzun vadede iyi bir etkiye sahip olabilir. Çalışma ayrıca doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyüme üzerinde kısa vadede bir etkisinin olmadığını, uzun vadede negatif olduğunu ortaya koydu. Politika yapıcılar, uzun vadeli ekonomik başarıya ulaşmak için doğrudan yabancı yatırımları azaltmalı, yerel işletmeleri desteklemeli, insan kaynağını iyileştirmeli, yenilikçiliği artırmalı ve küresel ortaklıklar geliştirmelidir. Somali'de uzun vadeli ekonomik büyüme ve istikrarı desteklemek için politika yapıcıların ülkenin kendine özgü sosyoekonomik bağlamını hesaba katan kapsamlı stratejiler kullanması gerekir. Fonları GCF'ye makul bir şekilde dağıtarak bu strateji, istihdam yaratılmasına yardımcı olacak bir ortam geliştirebilir ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlayabilir. Araştırma, Somali ekonomisinin büyümesine yardımcı olmak için GSYİH'yi sürdürmenin, insan sermayesine yatırım yapmanın ve GCF'yi en üst düzeye çıkarmanın gerekliliğini vurgulamaktadır. Hedefli politika oluşturma, ulusun sürdürülebilir kalkınmasına ve ekonomik büyümesine yol açma noktasında büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study's goal is to determine how foreign direct investment has affected Somalia's economic growth. The primary purpose is to analyse how foreign direct investment (FDI), labor, Gross Capital Formation (GCF), and GDP all interact to influence GDP growth. The study employed an Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model, as well as tests for unit roots, cointegration, and Granger causality, to reach these results. The study used secondary data gathered annually by the World Bank and SESRIC between 1989 and 2020. The findings of this study indicate that the previous years of GDP had a negative impact on the country's economic growth in both the short and long term. this highlights the need of fixing the necessity of fixing historical fluctuations in GDP to encourage sustainable growth. The study also revealed that FDI has no short-run impact on economic growth, it is negative in the long term. Policymakers should analyse the sort of FDI in details and should be selective in terms of accepting FDI: FDI that will be accepted should create employment opportunities for the country moreover, they shouldn't cause negative externalities like air pollution, water pollution. they should improve human resources, boost innovation, and develop global partnerships to achieve long-term economic success. According to the study's findings, labor has no influence on economic growth in the short run, but has a favorable effect in the long run. Prioritizing long-term job opportunities and investing in education, healthcare, and skill development may have a good long-term impact. The study also discovered that GCF has a favourable impact on both short-term and long-term economic growth, emphasizing the relevance of government consumption and investment expenditure in boosting economic production. To foster long-term economic growth and stability in Somalia, policymakers should employ comprehensive strategies that account for the country's unique socioeconomic context. By judiciously distributing funds to GCF, this strategy could cultivate an environment conducive to employment creation and ensure sustained economic growth. The research emphasizes the necessity of sustaining GDP, attracting FDI, investing in human capital, and maximizing GCF to aid in the expansion of the Somali economy. Targeted policymaking may pave the way for the sustained development and economic growth of the nation.