Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi organizasyonu ve seferin askeri strateji kapsamında değerlendirilmesi
Organization of Yavuz Sultan Selim's Egyptian Expedition and evaluation of the expedition within the scope of military strategy
- Tez No: 835185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Yönetim ve Organizasyon, Askeri Tarih, Sefer, Ordu, Egypt, Management and Organization, Military History, Campaign, Army
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Ortadoğu tarihsel açıdan büyük öneme sahiptir. Tarih boyunca karışıklıkların hâkim olduğu bu bölge 1.Selim'in fethiyle huzura kavuşmuş ve bu huzur devam eden uygulamalar ile yaklaşık 400 yıl sürmüştür. Bölgede Osmanlı egemenliğinin sona ermesi ile meydana gelen huzursuzluklar günümüze kadar devam etmiştir. 1.Selim diğer Osmanlı padişahlarından farklı olarak batıya değil doğuya yönelmiştir. Doğu bölgesinde güvenliği tesis etmiş ve kendisinden sonra gelenlere iyi durumda bir hazine ve batı seferine uygun bir ortam bırakmıştır. Osmanlı ordusunun çağın ilkel koşullarına rağmen Rumeli'den Kahire'ye uzanan sefer yürüyüşü ve organizasyonu Türk Askeri Tarihi açısından büyük önem taşımaktadır. Bilindiği üzere Osmanlı Devleti'nin Anadolu'da kurulmuş küçük bir beylik iken dünya tarihinde eşine az rastlanan büyük bir imparatorluk haline gelebilmesinin önemli nedenlerinden biri de binlerce insan ve hayvan gücüyle düzenlediği sefer organizasyonlarıdır. Seferler, iyi organize edilebildiği zamanlarda büyük zaferler kazanılmış, edilemediği zamanlarda ise hezimete uğranılmıştır. Seferlerin başarılı olabilmesi için sefer öncesinde ihtiyaçların tahmini, tedariki, dağıtımı, senkronizasyonu, kısaca sefer lojistiğinin başarıyla yapılması gerekir. İhtiyaçların herhangi birindeki bir eksiklik, domino etkisi yaparak her şeyi alt üst edebilir. Osmanlı Padişahları, istisnalar hariç Kanuni'den sonra sefere çıkmamışlar. Nitekim duraklama dönemi de bu dönemden sonra başlamıştır. Sefer organize etmeyen bir Padişah devlet yönetiminde başarılı olamaz. Çünkü yönetim bilimi ve sanatı en iyi seferlerde öğrenilir. Mısır Seferi dünya harp tarihine en zor şartlarda ve en az kayıpla başarılan seferlerden biri olarak geçmiştir. Bu çalışmada Yavuz Sultan Selim'in Mısır üzerine yaptığı sefer, Merc-i Dabık, Han-Yunus ve Ridaniye Savaşları, alınan zaferlerin askeri tarih yazımına etkileri ve uygulanan stratejilerin zafer üzerine etkileri ilgili kapsamda incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The Middle East has great historical significance. Peace came to this region, which was dominated by turmoil throughout history, with the conquest of Selim I, and this peace lasted for about 400 years with ongoing practices. The unrest mentioned with the end of the Ottoman rule in the region has continued until today. Unlike the other Ottoman sultans, Selim I was oriented towards the east, not the west. He established security in the eastern region and left a good treasury and a suitable environment for western expeditions to those who came after him. Despite the primitive conditions of the age, the march and organization of the Ottoman army from Rumelia to Cairo is of great importance in terms of Turkish Military History. As it is known, one of the important reasons why the Ottoman Empire was a small principality founded in Anatolia and became a great empire, which is rarely seen in the history of the world, is the expedition organizations it organized with the power of thousands of people and animals. When the expeditions were well organized, great victories were won, and when they were not, they were defeated. In order for the voyages to be successful, the estimation, supply, distribution, synchronization of the needs before the voyage, in short, the voyage logistics must be done successfully. A deficiency in any of the needs can turn everything upside down by having a domino effect. Ottoman Sultans, with exceptions, did not go on expeditions after Kanuni. As a matter of fact, the stagnation period started after this period. A Sultan who does not organize a campaign cannot be successful in state administration. Because the science and art of management is best learned on expeditions. The Egyptian Campaign went down in the history of world warfare as one of the campaigns that were accomplished under the most difficult conditions and with the least loss. In this study, Yavuz Sultan Selim's campaign on Egypt, Merc-i Dabik, Han-Yunus and Ridaniye Wars, the effects of victories on military historiography and the effects of applied strategies on victory will be examined in the relevant context.