Toprakların agregat stabiliteleri üzerine nem düzeyleri ve donma çözülme döngüsünün etkileri
Effects of moisture content and freezing-thawing cycles on aggragate stability of soils
  1. Tez No: 83528
  2. Yazar: KÜRŞAD ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aggregate stability, freezing-thawing cycles
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TOPRAKLARIN AGREGAT STABİLİTELERİ ÜZERİNE NEM DÜZEYLERİ VE DONMA ÇÖZÜLME DÖNGÜSÜNÜN ETKİLERİ Kürşad ÖZBEK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. İlhami ÖZKAN Jüri: Prof. Dr. İlhami ÖZKAN Prof. Dr. Yener ATAMAN Doç. Dr. Nutullah ÖZDEMİR Bu araştırmada donma-çözülme döngülerinin farklı 2 nem düzeyindeki tınlı ve killi tekstüre sahip 2 toprak grubunda agregat stabiliteleri üzerine etkileri incelenmiştir. Toprak örnekleri toprağın yüzey katmanından (0-15 cm) alınmış ve 2 mm'lik elekten kuru eleme ile elenmiştir. Her iki tekstürdeki toprak örneklerinde suya dayanıklı agregat stabilitesi analizleri yapılmıştır. Daha sonra örnekler bozulmamış örnek alma kaplarına konmuş ve 2 farklı nem düzeyinde (0 ve 0.5 bar) dengeye getirilerek -18°C'de 2, 4, 6, 8 ve 10 kez donma-çözülme döngüsüne tabi tutulmuştur. Oluşturulan her döngü sonunda örneklerin agregat stabilite analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak, her iki tekstür ve nemdeki örneklerde de donma-çözülme döngüsündeki artışla birlikte suya dayanıklı agregat stabilitesi değerinde bir azalma meydana gelmiştir. En fazla düşüş killi tekstüre sahip topraklarda ve 0 bar nem düzeyinde meydana gelmiştir. Tekstürün kabalaşması ve nem miktarının azalması ile donma-çözülme döngüsünün etkileri de azalmıştır. İlk döngülerde oluşan stabilitedeki hızlı düşüş, 4. döngüden sonra etkisini kaybetmiştir. 1999, Say fa: 32 ANAHTAR KELİMELER: Agregat stabilitesi, donma-çözülme döngüsü
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF MOISTURE CONTENT AND FREEZING - THAWING CYCLES ON AGGREGATE STABILITY OF SOILS Kürşad ÖZBEK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof.Dr. İlhami ÖZKAN Jury: Prof.Dr. İlhami ÖZKAN Prof.Dr. Yener ATAMAN Assoc.Prof.Dr. Nutullah ÖZDEMİR In this research, effects of freezing-thawing cycles on Aggregate Stability (AS) of loamy and clay soils with different moisture contents were investigated. The soil samples were taken from the soil surface (0-15 cm) and sieved by a 2 mm screen. For both samples water-stable AS charactetistics were analysed. Then, they have replaced in soil sample rings. After equilibrium with two moisture level (0 bar and 0.5 bar). 0, 2, 4, 6, 8 and 10 times freezing-thawing cycles were applied at -18°C. AS analyses were done after each cycle. Finally the values of water-stable AS of samples with two different texture and moisture content were reduced. The most drashic reduction were observed on clay textured soil with 0 bar moisture content. The effects of freezing-thawing cycles were diclined with coarse texture and low moisture content. These rigorous reduction on initial cycles have stopped after the 4" cycle. 1999, Pages: 32