Electronic system design for continuous bladder volume monitoring
Sürekli mesane hacmi takibi için elektronik sistem tasarımı
  1. Tez No: 835312
  2. Yazar: EMİNE BARDAKCI
  3. Danışmanlar: DR. LEVENT BEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: mesane, hacim, esnek, ultrasonik, izleme, sürekli, IoT, bladder, volume, flexible, ultrasonic, monitoring, continuous, IoT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Mesane hacmi, alt üriner sistem disfonksiyonlarının erken teşhisi ve tedavisi için sağlık profesyonelleri tarafından değerlendirilen önemli bir parametredir. Mesane kateterizasyonu hala altın standart yöntem olarak kullanılsa da invaziv doğası hastaları çoğu zaman caydırır ve çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bu sorunu çözmek için invaziv olmayan bir yöntem olarak ultrason kullanılarak mesane hacmi ölçümleri gerçekleştirilmektedir. Ancak bu ölçüm yöntemi hala klinik bir ortamda gerçekleştirilmesini gerektirir ve hastalardan mesane günlüğü tutmaları istenir. Ne yazık ki, bu yaklaşım sürekli izleme için yeterli ve verimli olmamaktadır. Ayrıca, giyilebilir ultrason çalışmalarında önemli ilerlemeler olmuş olsa da elektronik cihazlarla entegrasyonu için hala ayrı bir masaüstü elektronik kurulum gerektirir. Fakat sunduğumuz çözüm, esnek bir yama içine yerleştirilen ultrasonik transdüserlere küçültülmüş elektronik donanım ekleyerek elde edilen ultrasonik mesane hacmi izleme (UMHI) cihazını içerir. Bu cihazın doğruluğunu sağlıklı gönüllü insanlarla test ettik. Non-invaziv bir ölçüm yöntemi kullanarak, alt karın bölgesine yerleştirilen esnek ultrasonik yama, mesane hacmi ölçümlerinin sinyallerini bir bulut sisteme elektronik bir kart üzerinden iletmektedir. Bulut sistemine bağlı bir akıllı telefon uygulamasını kullanarak hem kullanıcılar hem de sağlık profesyonelleri sürekli olarak mesane hacmi değerlerini izleyebilirler. Bu kurulum, kullanıcılar ve sağlık profesyonelleri için sürekli ve otomatik izleme sağlayarak kullanım kolaylığı ve rahatlığı sunar. Mevcut sistemimiz içinde, Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamasının sağlık alanındaki örneğini ultrasonik yama ve elektronik sistemlerin kullanımıyla sunuyoruz. Bu tez aynı zamanda, IoT uygulamalarını içerebilecek çeşitli giyilebilir ultrason projelerinin yolunu da açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Bladder volume is an important parameter assessed by healthcare professionals for the early diagnosis and treatment of lower urinary tract dysfunctions. While bladder catheterization remains the gold standard method, its invasive nature often deters patients, and it can potentially lead to various complications. To address this issue, non-invasive bladder volume measurements are conducted using ultrasound. However, this measurement method still requires a clinical setting, and patients are asked to keep a bladder diary. Unfortunately, this approach is not sufficient and efficient enough for continuous monitoring. Moreover, despite significant advancements in wearable ultrasound studies, which have shown great promise, integrating with electronic devices still requires a separate desktop electronic setup. However, our solution involves offering an ultrasonic bladder volume monitoring (UBVM) device, achieved by adding miniaturized electronic hardware to ultrasonic transducers embedded in a flexible patch. We have tested the accuracy of this device with healthy volunteers. Through a noninvasive measurement method, the flexible ultrasonic patch placed on the lower abdomen, transmits signals of bladder volume measurements to a cloud system via an electronic board. By utilizing a smartphone application connected to the cloud system, both users and healthcare professionals can continuously monitor bladder volume values. This setup ensures constant and autonomous monitoring, providing convenience and ease for both users and healthcare professionals. We present an example of the application of the Internet of Things (IoT) in the healthcare domain through the utilization of ultrasonic patch and electronic systems within our current setup. This thesis also paves the way for various wearable ultrasound projects that can incorporate IoT applications.