Çubuk ilçesinde kültür mantarı üretimi yapan işletmelerin ekonomik analizi
Economic analysis of mushroom enterprises in çubuk district
  1. Tez No: 83536
  2. Yazar: ATİLLA ÖZONUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Edible Mushroom Growing, Economic Analysis, Rantability, Net Return, Mushroom Production Costs
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇUBUK İLÇESİNDE KULTUR MANTARI ÜRETİMİ YAPAN İŞLETMELERİN EKONOMİK ANALİZİ Atilla OZONUK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet ÖZÇELİK Jüri : Prof. Dr. Ahmet ÖZÇELİK Prof. Dr. Ahmet ERKUŞ Doç. Dr. Aykut GÜL Bu araştırmanın amacı Çubuk ilçesindeki kültür mantarcılığı işletmelerinin ekonomik analizini yaparak, bunların başarılarını, üretim maliyetlerini ve karlılık durumlarını belirlemektir. Araştırma yöresinde tam sayım yoluyla mevcut 46 işletmeye anket uygulanmıştır. İşletmeler ortalaması itibariyle işletme sahiplerinin %80,4'ü kültür mantarcılığı yanında diğer faaliyetlerle de ilgilenmektedir. Kalan %19,6' sının esas ve tek üretim faaliyetini, kültür mantarcılığı oluşturmaktadır. İncelenen işletmelerde ortalama aktif sermaye 3.156.482.633 TL olup, bunun %75,7'sini bina sermayesi ve %21,9'unu alet ve makine sermayesi oluşturmaktadır. Aktif sermayenin %86,89'unu öz varlıklar oluşturmaktadır. İşletme başına ortalama net kar ve saf hasıla değerleri sırasıyla 1.136.001.312 TL ve 1.425.826.238 TL'dir. Söz konusu işletmelerde ekonomik rantabilite %45,17 ve mali rantabilite ise %47,75 olarak hesaplanmıştır. İşletmelerde 1 kg mantar üretim maliyeti 153.400 TL olarak saptanmıştır. 1999, 79 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Kültür Mantarcılığı Yetiştiriciliği, Ekonomik Analiz, Rantabilite, Saf Hasıla, Mantar Maliyeti
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis ECONOMIC ANALYSIS OF MUSHROOM ENTERPRISES IN ÇUBUK DISTRICT Atilla OZONUK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof.Dr. Ahmet ÖZÇELİK Jury : Prof.Dr. Ahmet ÖZÇELİK Prof.Dr. Ahmet ERKUŞ Assoc.Prof.Dr. Aykut GÜL The aim of this research is to determine the financial results, production costs and profitability of mushroom enterprises in Çubuk district by economic analysis. By exact census, the number of enterprises that applied survey was 46. On average, 80,4 %of the enterprise owners is also engaged in other activities. The rest only involves in mushroom production. Enterprises' total assets in 3.156.482.633 TL's on average. The ratio of building assets in total assets is 75,7 %and the ratio of machinery and equipment assets is 21,9 %. Equity ratio of enterprises on average is 86,89 %. On average return to management and net return were respectively as 1.136.001.312 TL's. and 1.425.826.238 TL's. The economic and financial rantability rates were calculated as respectively 45,17 %and 47,75 %. The average production cost of one kilogram of mushroom was determined as 153.400 TL's. 1999, 79 pages