Tatlı rezene (foeniculum vulgare mill. var. dulce)'de bitki sıklığının verim ve verim öğeleri üzerine etkileri
The Effects of plant density on yield and yield components of sweet fennel (foeniculum vulgare mill. var. dulce)
  1. Tez No: 83535
  2. Yazar: FATMA ÖZKAN (AKGEYİK)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sweet fennel, Foeniculum vulgare Mill. var. dulce, row space, seed rate, interaction, seed yield and plant density
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TATLI REZENE (Foeniculum vulgare Mill. var. dulce)'DE BİTKİ SIKLIĞININ VERİM VE VERİM ÖĞELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Fatma ÖZKAN (AKGEYİK) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Bilal GÜRBÜZ Jüri : Prof. Dr. Neşet ARSLAN Prof. Dr. Ali BAYRAK Bu araştırma 1998 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlası ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Araştırmanın amacı; Ankara koşullarında tatlı rezene bitkisinde uygun bitki sıklığının belirlenmesidir. Çalışmada üç farklı sıra arası (30, 45 ve 60 cm) ve dört farklı ekim normu (0.5, 1.0, 1.5 ve 2.0 kg/da) kullanılmış ve deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada tohum verimi, biyolojik verim, hasat indeksi, bitki başına tohum verimi, bin tohum ağırlığı, bitki boyu, dal sayısı, meyveli dal sayısı, şemsiyecik sayısı, uçucu yağ oranı gibi karakterler incelenmiştir. İnteraksiyon dikkate alındığında tohum verimi 63.8-86.0 kg/da, biyolojik verim 939.8-1468.8 kg/da, hasat indeksi %5.65-7.51, bitki başına tohum verimi 2.87-4.67 g, bin tohum ağırlığı 7.49-9.13 g, bitki boyu 88.1-94.1 cm, dal sayısı 6.20- 8.87 adet, meyveli dal sayısı 3.60-5.07 adet, şemsiyecik sayısı 15.53-18.21 adet, uçucu yağ oranı % 1.93-2.28 arasında değişim göstermiştir. En fazla tohum verimi bütün sıra aralıklarında da (30, 45 ve 60 cm) dekara 1.5 kg ekim normu kullanıldığında elde edilmiştir. Elde edilen verilere göre, Ankara koşullarında tatlı rezene tarımında 45 cm sıra aralığı ve dekara 1.5 kg tohumluk kullanılmasının uygun olacağı sonucuna varılmıştır. 1999. 38 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Tatlı rezene, Foeniculum vulgare Mili. var. dulce, sıra aralığı, ekim normu, interaksiyon, tohum verimi ve bitki sıklığı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis THE EFFECTS OF PLANT DENSITY ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SWEET FENNEL (Foeniculum vulgare Mill. var. dulce) Fatma ÖZKAN (AKCEYİK) Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agronomy Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bilal Gİ RBİZ Jury : Prof.Dr. Neşet ARSLAN Prof.Dr. Ali BAYRAK This research was conducted in the experimental field and laboratories of Field Crops Department, Faculty of Agriculture University of Ankara in 1998. The aim of this research was to determine plant density in sweet fennel in Ankara conditions. Three different row spaces (30, 45 and 60 cm) and four different seed rates (0.5, 1.0, 1.5 and 2.0 kg/da) were used in this study, split plots of randomized blocks design with three replication. In this study seed yield, biological yield, harvest index, seed yield per plant, one thousand seed weight, plant height, branch number, branch number with fruit, umbellet number and essential oil content were determined. According to the this research regarding interaction, following tratis ranged as indicated: seed yield 63.8-86.0 kg/da, biological yield 939.8-1468.8 kg/da, harvest index 5.65-7.51%, seed yield per plant 2.87-4.67 g, one thousand seed weight 7.49-9.13 g. plant height 88.1- 94.1 cm, branch number 6.20-8.87, branch »umber with fruit 3.60-5.07, umbellet number 15.53-18.21 and essential oil content 1.93-2.28%. The highest seed yield was obtained when 1.5 kg/da seed rate was used in all row spaces (30, 45 and 60 cm). As a result, row space of 45 cm and seed rate of 1.5 kg/da are recommended in sweet fennel cultivation in Ankara conditions. 1999, 38 pages