Bazı organik patlayıcı maddelerin yüksek basınçlı sıvı kromatografisinde incelenmesi
Examination of some organic explosives by high pressure liquid chromatography
- Tez No: 83543
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ÇALIMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Explosive, high pressure liquid chromatography, photodiode-array dedector. Ill
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI ORGANİK PATLAYICI MADDELERİN YÜKSEK BASINÇLI SIVI KROMATOGRAFİSİNDE İNCELENMESİ Sevda SAIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ayla ÇALIMLI 1999, 95 sayfa Jüri : Prof. Dr. Ayla ÇALIMLI : Prof. Dr. Beytiye ÖZGÜN : Doç. Dr. Murat EROL Bu çalışmada, Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (HPLC) tekniği ile bazı organik patlayıcılar için analiz yöntemi geliştirilmiştir. Dedektör olarak fotodiyot dizinli dedektör kullanılmıştır. Birinci aşamada; Makine Kimya Endüstrisi Kurumundan sağlanan patlayıcı madde standartlarının (pikrik asit, RDX,tetril, TNT,PETN ve 2,4-DNT) fenol iç standart çözeltisi ile, kalibrasyon standart çözeltisi hazırlanarak uygun dalga boyu 205 nm olarak saptanmıştır. İkinci aşamada; standart ekleme yöntemi ile piklerin hangi patlayıcı maddeye ait olduğu belirlenmiştir. Sonuçların literatürle uyum sağladığı görülmüştür. Üçüncü aşamada, aynı kalibrasyon standart çözeltisi çözücü programlaması ile analizlenmiş ve son aşamada; gerçek bir patlayıcı madde kalıntısının nitel analizi için ekstraksiyon yöntemi geliştirilmiştir. Ekstrakt HPLC'de analizlenerek patlama olayında kullanılan patlayıcı madde belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Patlayıcı madde, yüksek basınçlı sıvı kromatografisi, fotodiyot-dizinli dedektör.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MasterThesis EXAMINATION OF SOME ORGANIC EXPLOSIVES BY HIGH PRESSURE LIQUID CHROMATOGRAPHY Sevda SAIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ayla ÇALIMLI 1999, 95 pages Jury : Prof.Dr. Ayla ÇALIMLI : Prof.Dr. Beytiye ÖZGÜN : Assoc.Prof.Dr. Murat EROL In this study, an High Pressure Liquid Chromatography (HPLC) analysis method was developed for some organic explosives. Photodiode-array dedector was used for dedection. In the first phase of the study, standart calibration solutions of explosives standarts (picric acid, RDX, tetryl, TNT, PETN and 2,4-DNT) obtained from Mechanical and Chemical Industries Corporation and prepared by using phenol as internal standart, were analysed and the wavelength of 205nm was determined to be suitable for dedection. In the second phase, the peaks were identified by standart addition method. The results were found to be in confirmity with those in the literature. In the third phase, the same standart calibration solution was analysed by solvent programming, and in the last phase, an extraction method was developed for the qualitative analysis of a real explosion residue. The explosive material used in the bomb was identified by analysing the extract with HPLC.