Kırım Tatar şairleri Şevki Bektöre ve Mehmet Niyazi'nin şiirleri üzerine dil incelemesi (İnceleme-metin ve aktarma-sözlük)
Language analysis on the poems of Crimean Tatar poets Şevki Bektöre and Mehmet Niyazi (Analysis-texst and transcription-dictonary)
- Tez No: 835460
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN EFENDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Şevki Bektöre, Mehmet Niyazi, Kırım Tatar Türkçesi, Dil İncelemesi, Şevki Bektöre, Mehmet Niyazi, Poem, Crimean Tatar Turkish, The Study of Language Features
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Kırım Tatar edebiyatı şairleri Şevki Bektöre ve Mehmet Niyazi'nin Şiirleri Üzerine Dil İncelemesi, (İnceleme- Metin ve Aktarma- Sözlük) konulu tez çalışması; Kırım Tatar edebiyatına, edebiyat ve dil bilgisi çalışmalarıyla katkıda bulunan şair, eğitimci, akademisyen Şevki Bektöre ve Mehmet Niyazi'nin şiirlerinin dil özelliklerinin incelemesinden oluşmaktadır. Çalışma ana hatlarıyla giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; Kırım Tatar Türkçesi ve tarihsel gelişimi, Kırım Tatar edebiyatı, Şevki Bektöre'nin ve Mehmet Niyazi'nin hayatı, edebî kişiliği vb. bilgiler verilmiştir. Dil incelemesi bölümünde metinler, ses bilgisi ve şekil bilgisi özellikleri yönünden iki ana başlık altında incelenmiştir. Ses bilgisi; sesler ve ses olayları, şekil bilgisi; yapım ekleri, çekim ekleri ve sözcük türleri bölümlerinden oluşmaktadır. Metin bölümünde, şiirlerin transkripsiyonlu biçimleri ile Türkiye Türkçesine aktarmaları yer almaktadır. Çalışmanın sonuna şiirlerde geçen kelimelerin yer aldığı bir sözlük ile orijinal metin örnekleri konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The thesis on the poems of the Crimean Tatar litereture khanate period poets Şevki Bektöre and Mehmet niyazi (analysis, text and translation, dictionary) consists of the analysis of the language fetatures of the poems of poet educator academician Şevki Bektöre and Mehmet Niyazi, who contributed to the Crimean tatar literatüre with their literary and grammatical studies. The study consists of an introduction and three chapters. In the intoduction part; information such as Crimean Tatar Turkish and its historical development, Crimean Tatar literatüre, the life and personality of Şevki Bektöre and Mehmet Niyazi's is given. In the language analysis section, the texts are analyzed in terms of phonology and morphology. Phonetics, sounds and sound events are analyzed in the terms of morphology, construction and inflectional affixes. In the text section, the poems are trancribed and translated into Turkish. At the end of the study, a glossary of the words in the poems and the original texts are included.