Demokrat Parti döneminde (1950-1960) Erzurum'da iktisadi hayat
Economy life in Erzurum during the Demokrat Political Party period (1950-1960)
- Tez No: 835466
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN SABRİ BALKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Erzurum, Demokrat Parti, Tarım, Hayvancılık, Ticaret, Sanayi, Erzurum, Democratic Party, Agriculture, Farming, Trade, Industry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Demokrat Parti (DP) Dönemi'nde Erzurum' da İktisadi Hayat (1950-1960) başlıklı çalışmada DP'nin iktidar olduğu on yıllık süreçte Erzurum'un iktisadi hayatındaki gelişmeler ele alınmıştır. Türkiye'de 1950'de iktidara gelen DP her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da kendi parti programlarını uygulamaya koymuştur. Bu uygulamaların tüm Türkiye'de olduğu gibi Erzurum'a yansımaları olmuştur. Çalışmanın amacı bu politikaların Erzurum'un iktisadi hayatındaki meydana getirdiği değişimlerle bu değişimlerin ortaya koyduğu sonuçları incelemektir. Tez çalışması Tarım ve Hayvancılık, Ticaret-Madencilik ve Diğer Kamu Yatırımları ile Sanayi olmak üzere başlıca üç bölümden oluşmuştur. Bu başlıklar altında ilk olarak Cumhuriyet'in ilanından 1950'ye kadar olan süreçlere ana hatlarıyla değinilmiştir. Ardından 1950-1960 arasındaki iktisadi gelişmeler ise ayrıntılı bir şekilde çalışılmıştır. DP tarafından uygulamaya konulan politikaların, yatırım ve hizmetlerin şehrin ziraat, hayvancılık, ticaret ve sanayi alanlarında meydana getirdiği değişimler incelenmiştir. Bu alanlarda yürütülen kamu ve özel sektör yatırımlarının şehre sağladığı katkılara yer verilmiş, ayrıca bu dönemde şehrin maden varlığı ve madencilikle ilgili gelişmelere değinilmiştir. Doğrudan iktisadi yatırı olmadıkları halde şehrin kalkınmasına sundukları katkıyla şehrin iktisadi hayatına fayda sağlayan eğitim, sağlık ve ulaşım alanlarındaki kamu yatırım ve hizmetleri de çalışma kapsamına dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study titled Economy Life in Erzurum During The Demokrat Political Party Period (1950-1960), the developments in the economic life of Erzurum during the ten-year period when the DP was the political power have been discussed. The DP, which came to power in Turkiye in 1950, implemented its own party programs in the field of economy as they did in every field. These practices have had reflections in Erzurum as in the whole country. The aim of the study is to examine the changes brought about by these policies in the economic life of Erzurum and the results of these changes. The study consists of three main sections: Agriculture and Livestock, Trade-Mining and Other Public Investments and Industry. Under these headings, firstly, the processes from the proclamation of the Republic to 1950 have been outlined. Then, the economic developments between 1950-1960 have been studied in detail. The changes brought about by the policies, investments and services implemented by the DP in the agriculture, livestock, trade and industry areas of the city have been examined. The contributions of the public and private sector investments carried out in these areas to the city have been given, and also the mineral wealth of the city and the developments related to mining in this period have been mentioned. Although they do not have direct economic investments, public investments and services in the fields of education, health and transportation, which contribute to the economic life of the city with their contribution to the development of the city, are also included in the scope of the study.