Tüketicilerin yeşil ürün algıları ile yeşil ürün satın alma niyetleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi; Ağrı ili örneği
Determining the relationship between consumers' perceptions of green products and their intentions to purchase green products; Ağrı province example
  1. Tez No: 835501
  2. Yazar: MUHAMMET EMİN ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KADANALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Ürün, Satın Alma, Tüketici Algısı, Eko Etiket, Yeşil Pazarlama, Yeşil Ambalaj, Green Product, Purchasing, Consumer Perception, Eco Label, Green Marketing, Green Packaging
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde iklim değişikliği ve çevresel sorunlarına yönelik kaygıların gün geçtikçe arttığı görülmektedir. Bu bağlamda makro ve mikro düzeyde iklim değişikliği ve çevre sorunlarının etkisini azaltma konusunda önlemler yaygınlaşmaktadır. Bu doğrultuda birçok faaliyet alanında olduğu gibi üretim ve pazarlama kararlarında da çevreye duyarlı yöntemler ve uygulamalar gelişmektedir. Bununla birlikte çevreye duyarlı ürünler ve üretim anlayışı konusunda tüketici bilincinin artması ile yeşil ürün ve yeşil pazarlama kavramları işletmelerin ve akademik araştırmaların odak noktası haline gelmiştir. Bu çalışmada tüketicilerin yeşil ürün algısı ile yeşil ürün satın alma niyeti arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla Ağrı ilinde Merkez ilçede yaşayan 390 tüketici ile yüz yüze ve elektronik ortamda kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak anket yapılmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin analizinde güvenirlik analizi, bağımsız örneklem t testleri, korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda yeşil ürün algısı faktörünün satın alma niyeti üzerinde etkili olduğunu tahmin eden modelin istatistiki olarak anlamlı olduğu (p=0,000) tespit edilmiştir. Yeşil ürün algısı faktörünün, satın alma niyetine olan varyansı %44 oranında açıkladığı belirlenmiştir. Bununla birlikte yeşil ürün algısının alt boyutlarından ambalaj, çevre, işletme, eko etiket ve reklam faktörlerinin yeşil ürün satın alma niyetini açıklama oranları incelenmiştir. Ambalaj, çevre, işletme, eko etiket ve reklam faktörlerinin satın alma niyetini açıklama oranları sırasıyla %19, %37, %31, %22 ve %37 olduğu hesaplanmıştır. Sonuç olarak yeşil ürün satın alma niyeti üzerinde çevre duyarlılığı ve reklam faktörlerinden sonra işletme faktörlerinin önemli bir açıklayıcıları olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, it is seen that the concerns about the climate change and environmental problems have been increasing day by day. In this context, precautions to reduce the impact of climate change and environmental problems at macro and micro levels are becoming prevalent. In this respect, environmentally friendly methods and practices are developing in production and marketing by making decisions as in many fields of activity. In the meantime, The concepts of green products and green marketing have become the focus of businesses and academic researches with an increase in consumer awareness of environmentally friendly products and production understanding. In this study, it is aimed to examine the relationship between consumers' green product perception and green product purchase intention. For this purpose, a face-to-face and electronic survey was conducted with 390 consumers in Agrı,Turkiye. In the analysis of the data obtained from the questionnaires, reliability analysis, independent sample t-tests, correlation and regression analyzes were used. As a result of the study, it was determined that the model estimating the effect of the green product perception factor on the purchase intention was statistically meaningful (p=0.000). The green product perception factor was determined by the variance to purchase intention by 44%. In addition, the rates of expressing the green product purchase intention of packaging, environment, business, eco-ethics and adverstising factors that are the sub-dimensions of green product perception were examined. The ratios of packaging, environment, business, eco-label and advertising factors to explain the purchase intention were calculated up to 19%, 37%, 31%, 22% and 37%, respectively. As a result, it has been determined that business factors, after environmental awareness and advertising factors, have an important explanatory role on green product purchasing intention. The ratios of packaging, environment, business, eco-label and advertising factors to explain the purchasing intention were calculated as total numbers; 19%, 37%, 31%, 22% and 37%, respectively. After environmental awareness and advertising factors, it has been determined that business factors have an important explanatory role on green product purchasing intention accordingly.