İnşaat sektöründe çevre dostu yapı malzemeleri kullanımının markalaşma üzerine etkileri
Effect of using environment friendly building materials in the construction industry on branding
- Tez No: 684978
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİR ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, İnşaat Sektörü, Yeşil Pazarlama, Yeşil Bina, Markalaşma, Sustainability, Construction Industry, Green Marketing, Green Building, Branding
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
18. yüzyıldan bu yana hızlı bir seyirle sanayileşen dünyamızda gerek üretim aşamasında kaynakların etkin kullanılmaması, gerekse fosil kaynakların kullanılması ve ürünlerin ekonomik ömrünün sona ermesine kadar geçen süreçlerde meydana gelen atıklar sebebiyle çevreye ilişkin sorunlar derinleşmeye başlamıştır. Özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra gelişen teknolojiyle birlikte doğaya verilen tahribat daha kolay ölçülebilir hale gelmiş, bu gelişmelerle birlikte Birleşmiş Milletler öncülüğünde yapılan toplantılarla çevreye verilen zarara dikkat çekilmeye başlanmıştır. Devletler nezdinde oluşturulan yasal çerçevelerle, basın yayın ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarıyla artan çevre duyarlılığı, işletmeleri de etkilemiş ve sürdürülebilirliği de odağına alan pazarlama yaklaşımlarının meydana gelmesine sebep olmuştur. Bu çerçevede geleneksel pazarlama yavaş yavaş yerini yeşil pazarlamaya bırakmış, inşaat sektörü de bu değişimden etkilenmiştir. Aslında diğer pek çok sektörü kendi çatısı altında toplayarak onlara varlık sebebi olan inşaat sektörü, ülkelerin ekonomisinde önemli yer tuttuğu gibi ne yazık ki çevreye verilen zararların da en büyük sebeplerinden biridir. İnsan ve diğer tüm canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek tüm üretim ve tüketim faaliyetleri gibi, inşaat sektörü de doğal hayatı ve sürdürülebilir sağlıklı yaşam döngüsünü korumak konusunda, uyarı ve yaptırımlara ihtiyaç dahi olmaksızın gereken azami özeni göstermek ile yükümlüdür. Gelişen yeşil pazarlama anlayışının da etkisiyle sürdürülebilirliği temsilen ''yeşil bina'' kavramı ortaya çıkmıştır, ayrıca şirketler yasal zorunluluklara uymak kadar oluşan algıları düzeltebilmek adına da çevre dostu markalaşma faaliyetlerine girişmektedirler. Tutundurma faaliyetlerinde ürünlerinin, üretim süreçlerinin ve hatta ürünlerinin kullanımında oluşan çevresel etkilerin doğa dostu olduğunu ispat eden çeşitli sertifikaları da kullanan işletmeler, aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri de üstlenerek tüketicilere markalarını duyurma gayretindedirler.
Özet (Çeviri)
Environmental problems have started to increase deeply in our rapidly industrializing world by both sources beeing used productivly and the use of fossil fuels, and also with the wastes that occur in the processes untill the end of the economical life of the products, since the 18th century. As the technological development especially after World War II, the damage on nature has been measured easier, and the damage given to nature has been noticed in many summits with the leadership of United Nations. Environmental awareness, which has been increasing with the studies of broadcasting, non-governmental organizations and also regualtions done by governments, effected the corporations to attitude their marketing managements focusing on sustainability. In the meanwhile, conventional marketing has softly left its position to green marketing and construction industry has been effected by regarding changes. The construction industry, which is mainly collecting many of the other sections and beeing their existance reason, is one of the greatest creators of environmental damage. Like all production and consumption activities that may adversely affect the health of humans and all other living things, the construction industry is also obliged to show the highest care to protect natural life and a sustainable healthy life cycle, even without the need for warnings and sanctions. With the effect of developing green marketing,“green building”concept has emerged to represent sustainibility. Also corporations are entering in environmental friendly branding affairs, for the sake of correcting the perceptions as well as compling with legal ogligations. Corporations which have been using some of the certificates proving that not only their production processes and products, but also environmental effects during the use of their products are nature friendly, are in surge for announcing their brands to consumers also by undertaking social responsibility projects, in their whole promotional affairs.