Perinthos antik kenti (Tekirdağ Marmara Ereğlisi) sözlü arkeolojik tarihi
Oral archaeological history of ancient city of perinthos (Marmara Ereğlisi)
- Tez No: 835515
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ERDEM, PROF. DR. ÇAĞLAYAN KOVANLIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Sosyoloji, Archeology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Perinthos, Marmaraereğlisi, Doğu Thrakia, Sözlü Tarih, Sözlü Arkeoloji, Perinthos, Marmara Region, Eastern Thrakia, Oral History, Oral Archaeology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tekirdağ ili Marmaraereğlisi ilçesinde yer alan, Doğu Thrakia'nın önemli bir liman kenti konumundaki Perinthos Antik Kenti, Roma döneminde Thrakia eyalet başkentliği yapmıştır. Kent merkezi mevcut kalıntılar ışığında bir Roma ve Geç Antik devir kenti özelliği gösterse de antik kentin daha erken dönemlerine ait kalıntılar da mevcuttur. İskanı tarih öncesi devirlere giden kentte, Akropolis, aşağı şehir, nekropol alanları ile iki büyük liman bulunmaktadır. Antik kentten günümüze kalan yapı ve yapı kalıntıları arasında Bazilika, Tiyatro, Surlara ait yapı kalıntıları, sur kuleleri ve gövdelerine ait parçalar ve daha geç dönemlere ait Konstantin/Metropolit Evi gibi bir takım sivil mimari örnekleri bulunmaktadır. Antik kentteki güncel kazı çalışmaları 2021 yılında başlatılmıştır. Antik kente ait çok sayıda arkeolojik kültür varlığı, Tekirdağ Müzesi, Marmaraereğlisi Açık Hava Müzesi (Belediye Parkı - Taş Bahçesi), Marmaraereğlisi Belediye Binası Bahçesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri gibi çeşitli yerlerde sergilenmektedir. İlçe ile iç içe bulunan bu arkeolojik eserler, yapılar, yapı kalıntıları, doğal ve kültürel miras ögeleri, ilçe halkının yaşantısının ve gündelik hayatının bir parçasıdır. Bu tez Perinthos Antik Kenti'ndeki arkeolojik veri tarihinin sosyolojik bir yöntem olan sözlü tarih çalışması ile ortaya konmasını amaçlamaktadır. Uluslararası literatüre“oral archaeology”olarak geçen ve yerli literatüre“sözlü arkeoloji”olarak önerilen yaklaşım, arkeolojik çalışma sistemi yerine sosyolojik sözlü tarih çalışması yöntemi ile elde edilen sözlü verilerin kullanıldığı bir çalışmadır. Yapılan bu araştırma, bu verileri ortaya koymayı ve arkeolojik olarak yorumlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Ancient City of Perinthos, located in the Marmaraereğlisi district of Tekirdağ province and an important port city of Eastern Thrace, was the provincial capital of Thrace during the Roman period. Although the city center shows the characteristics of a Roman and Late Antique period city in the light of the existing ruins, there are also ruins belonging to earlier periods of the ancient city. In the city, whose settlement dates back to prehistoric times, there are Acropolis, lower city, necropolis areas and two large ports. Among the structures and building ruins that have survived from the ancient city to the present day, there are a number of examples of civil architecture such as a Basilica, a Theater, remains of fortifications, parts of rampart towers and hulls, and the Constantine/Metropolitan House of later periods. Dec. The current excavation works in the ancient city were started in 2021. A large number of archaeological cultural assets belonging to the ancient city are exhibited in various places such as Tekirdağ Museum, Marmaraereğlisi Open Air Museum (Municipal Park - Stone Garden), Marmaraereğlisi City Hall Garden and Istanbul Archaeological Museums. These archaeological artifacts, structures, building ruins, natural and cultural heritage items, which are intertwined with the district, are part of the life and daily life of the people of the district. This thesis aims to reveal the history of archaeological data in the Ancient City of Perinthos through the study of oral history, which is a sociological method. The approach referred to as“oral archaeology”to international literature and proposed as“oral archaeology”to domestic literature is a study in which oral data obtained by the method of sociological oral history study are used instead of the archaeological study system. This research aims to reveal these data and interpret them archaeologically.