The effect of ıdh2 gene varıatıon and tert gene varıatıon ın prostate cancer
Idh2 ve tert gen varyasyonlarinin etkisinin prostatkanserinde araştirilmasi.
  1. Tez No: 835587
  2. Yazar: FERDA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY İSBİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Nesil Dizileme, Prostate Kanseri, IDH2, TERT, Next Generation Sequencing, Prostate Cancer, IDH2, TERT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Prostat kanseri dünya genelinde en yaygın görülen kansere bağlı ölümlerin başında gelmektedir. Patolojik sınıflandırmanın ve çok sayıda tedavi seçeneğinin varlığına rağmen, moleküler alt yapısı tam olarak aydınlatılamamış olması nedeniyle, hala yüksek metastatik yapıya sahip, kemoterapi direnç bir hastalıktır. Prostat kanserinde yeni nesil dizileme yöntemini ile IDH2 ve TERT hedef genlerinde varyasyonların varlığını saptamak bu çalışmanın ana hedefidir. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde prostat kanseri tanısı alan yirmi yedi hastanın kan örnekleri analizler için kullanılmıştır. Çalışma populasyonun yaş ortalaması 68 olup, %88.89'u 60 yaş ve üzeri iken %11.11'i 60 yaşın altı bireylerdir. Hasta grubunun klinik verileri incelendiğinde, ortalama prostat hacmi 43.59 cc, PSA seviyesi 31.28 ng / mL, Gleason skoru yedi ve üzerinde olan on üç hasta ve yediden küçük on dört hasta olduğu belirlenmiştir. Yeni nesil dizileme ile IDH2 ve TERT genleri incelenmiş ve beş varyasyon tespit edilmiştir. Bu varyasyonların 1'i IDH2 geninde, 4'ü ise TERT geninde saptanmıştır. IDH2'de tespit edilen 1 varyant heterozigot 2 hastada görülmüştür. TERT geninde ise ekzonik bölgede yer alan dört varyant tespit edilmiştir. Bunlardan c.3039C>T varyantı heterozigot 6 hastada, c.1392C>T varyantı heterozigot 1 hastada, c.915G>A varyantı 4'ü homozigot ve 14'ü heterozigot olmak üzere toplam 18 hastada, c.261G>T varyantı ise heterozigot bir hastada belirlenmiştir. Bu beş varyant arasında klinik önemi belirsiz olarak belirlenen varyant muhtemel zararlı olarak tanımlanmıştır. Muhtemel zararlı olduğu belirlenen bu varyantı taşıyan hastanın TERT c.261G>T heterozigot mutant olduğu Sanger sekanslaması ile teyit edilmiştir. Çalışmamızda tespit edittiğimiz 5 varyant prostat kanseri için yeni biyobelirteç niteliği taşımakta olup, mutasyonların büyük çoğunluğu bu kanser türünde gösterilmemiştir. Verilerimizin daha geniş örneklem ile gerçekleştirilecek araştırmalar ile doğrulanması sonucunda, prostat kanserinin moleküler düzeyde aydınlatılamamış noktalarının açıklığa kavuşmasını sağlayarak patolojik sınıflandırmanın yeniden düzenlenmesine katkı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Worldwide, prostate cancer is the leading cause of death from cancer in males. It is still a chemotherapy-resistant disease with a highly metastatic potential, despite its pathological classification and the availability of numerous treatments because its molecular foundation has not yet been completely understood. The primary objective of this research was to use next-generation sequencing technology to identify variations in the IDH2 and TERT target genes in prostate cancer. For the study, blood samples from 27 patients at Yeditepe University Hospital who had been identified with prostate cancer were used. The mean age of the study population was 68 years of age; 88.89% of them were 60 years and older, and 11.11% were individuals under 60 years of age. The mean prostate volume and PSA level for the patient with prostate cancer were 43.59 cc and 31.28 ng/mL, respectively, according to clinical data. It was determined that there were fourteen patients with a Gleason score of less than seven and thirteen patients with a Gleason score of seven or higher. The IDH2 and TERT genes were examined using next-generation sequencing and five mutations were identified. One of these mutations was discovered in the IDH2 gene and four others within the TERT gene. One variant detected in IDH2 was seen in 2 heterozygous patients. Four variants located in the exonic region of the TERT gene have been identified. Of these, c.3039C>T mutation was heterozygous in 6 patients, c.1392 C>T heterozygous in 1 patient, c.915G>A in 18 patients, 4 of which were homozygous and 14 heterozygous, and c.261G> T was heterozygous in one prostate cancer patient. Among these five variants, TERT c.261G>T was identified as potentially harmful. It was confirmed by Sanger sequencing that the patient carrying the potentially harmful variant was heterozygous mutant. The five variations we found in our study hold a potential to serve as new prostate cancer biomarkers, and great majority of the mutations have not been associated with this cancer type. It will help to rearrange pathological categorization by explaining the molecularly inexplicable characteristics of prostate cancer in accordance with further validation of our findings with studies to be conducted with a larger sample size.