İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Ek Binası'nın yeniden kullanım potansiyeli (eski sağır, dilsiz ve a'ma mektebi)
Reuse potential of İstanbul University Faculty of Architecture additional building (former school for the deaf, mute and blind)
- Tez No: 835653
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL KUTGÜN EYÜPGİLLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarihi Yapı, Koruma, Yeniden İşlevlendirme, Tarihi Yarımada, Sağır, Dilsiz ve A'ma Mektebi, İstanbul Üniversitesi, Historical Building, Preservation, Adaptive Reuse, Historical Peninsula, Former School of the Deaf, Mute and Blind, Istanbul University
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık ve Yapılı Çevre Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Tarihi ve kültürel değere sahip yapıların inşa edildikleri dönemlerdeki işlevlerini kaybetmesi kültür varlığı olarak adlandırılan yapıların atıl durumda kalarak zarar görmesine ve yok olmasına neden olabilmektedir. Bu bağlamda, yeniden işlevlendirme kavramı tarihi yapıların restorasyon ve onarımlarla korunmasının yanısıra, var olan mekanların toplum tarafından kullanılarak niteliğini kaybetmemesini sağlamakta ve kültürel belleğe katkıda bulunmaktadır. İstanbul'da tarihi, mimari ve kültürel değerleri ile bilinen Tarihi Yarımada bölgesi pek çok kültür varlığı yapıya ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul Üniversitesi, hem Türkiye'de kurulan ilk üniversite olarak köklü geçmişi hem de Tarihi Yarımada içerisinde yer alan birçok fakülte binası ile mimari kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Bu tez çalışması, Osmanlı döneminde Sağır, Dilsiz ve A'ma Mektebi olarak işlevlendirilen ve günümüzde İstanbul Ünivesitesi Mimarlık Fakültesi ek binası olarak belirlenen tarihi yapı ile birlikte arka bahçesinde yer alan tarihi taş odanın korunması ve yeniden işlevlendirilmesine yönelik öneriler geliştirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Tez kapsamında, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ek binasının tarihçesine dair bulgular birleştirilerek bir zaman çizelgesi oluşturulmuş, yapının eski işlevleri arasından bu çalışmanın konusu olan Sağır, Dilsiz ve A'ma Mektebi ön planda tutularak Osmanlı Dönemi'nde benzer işleve sahip okullara yönelik literatür taraması yapılmıştır. Mimarlık Fakültesi ek binasının tarihçesi, geçirdiği onarımlar ve güncel durumuna ait bilgiler bu çalışmada detaylı bir şekilde aktarılmıştır. Tez, taş odanın rölöve çalışmalarıyla birlikte araştırma konusu yapı grubu için yeni işlev ve çağdaş ek önerisi ile tamamlanmıştır. -------- --------- Eylül 2023, 151 sayfa.
Özet (Çeviri)
The loss of the original functions of historical and culturally significant structures during the periods they were constructed can lead to the deterioration and disappearance of these structures, referred to as cultural assets. In this context, the concept of repurposing not only ensures the preservation of historical buildings through restoration and repairs but also ensures that existing spaces are utilized by the community, thus preserving their quality and contributing to cultural memory. The Historical Peninsula area in Istanbul, known for its historical, architectural, and cultural values, is home to numerous cultural assets. Istanbul University, with its deep-rooted history as the first university established in Turkey and its many faculty buildings within the Historical Peninsula, is an important part of our architectural culture. This thesis aims to develop recommendations for the preservation and repurposing of a historical building designated as the extension building of the Istanbul University Faculty of Architecture, which was formerly used as a School for the Deaf, Mute, and Blind during the Ottoman period, along with a historical stone room located in its backyard. Within the scope of the thesis, a timeline was created by combining findings about the history of the Istanbul University Faculty of Architecture extension building, and a literature review was conducted on schools with similar functions during the Ottoman period, with a focus on the School for the Deaf, Mute, and Blind, which is the subject of this study. The history of the Faculty of Architecture extension building, including its repairs and current condition, is detailed in this study. The thesis is completed with a new function and contemporary design proposal for the research subject group, along with the survey work on the stone room. ----- ------- September 2023, 151 pages.
Benzer Tezler
- Yeni Cami'nin akustik açıdan performans değerlendirmesi
Evaluation of the acoustical performance of the New Mosque
EVREN YILDIRIM
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEVTAP YILMAZ DEMİRKALE
- Binalarda sirkülasyon sisteminin öznel ve nesnel değerlendirilmesi
Objective and subjective evaluation of circulation system in the buildings
ESRA ÖZSÜT
- Bruno Taut'un Mimari Bilgisi kitabından hareketle Ankara'da tasarladığı eğitim yapılarının metin ve görsel okuması
Textual and visual reading of the educational buildings he designed in Ankara, based on Bruno Taut's book 'Mimari Bilgisi'
BİNNUR ÖZKAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Sanat TarihiAnkara ÜniversitesiSanat Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MELTEM ÖZKAN ALTINÖZ
- The Restoration project of the BelgianConsulate in Istanbul
İstanbul'daki Belçika Konsolosluğu restorasyon projesi
CURTİS KUHAR
- Mimari tasarıma yaklaşım ve dil kullanımı konularına mimarlık eğitiminin etkisi
The effects of architectural education on design approach and language
CEREN ÇELİK
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HÜSEYİN LÜTFÜ KAHVECİOĞLU