Kadına uygulanan şiddetin sanata yansıması
The reflection of violence on women in art
- Tez No: 835753
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÖKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Erkek, Kadın, Sanat, Şiddet, Toplum, Man, Woman, Art, Violence, Society
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kadına Uygulanan Şiddetin Sanata Yansıması isimli bu tez çalışmasında şiddete dair; başta sanat alanı olmak üzere, sosyoloji, felsefe, teoloji, mitler, psikanaliz ve feminizm gibi alanlardan yararlanılmıştır. Ele alınan konu, aslında toplum genelinde herkesin bildiği fakat önemsemeyip sıradanlaştırdığı şiddet üzerinedir. Toplumu, aileyi ve yetiştirilecek yeni nesilleri etkileyen kişi olan kadına uygulanan şiddeti; sosyal, toplumsal ve sanatsal açıdan irdelemeye çalışacağız. Bu durumu aktarabilmek adına bazı fikir önderlerinin düşünceleri, karşılaştırmalı örnekler ve bir takım istatistiki veriler ışığında şiddet ve şiddetin sanata yansımaları ele alınacaktır. Kadının mazur kaldığı şiddete dair fikri altyapı oluşturmak adına mitoloji, din ve tarih sahnesinden birkaç kadın karaktere değinilerek konuya bir giriş yapılacaktır. Tarihsel süreçte ilk dönemler çeşitli söylenceler neticesinde kadını 'kötü' gösteren pek çok ilginç hikâyeye rastlarız bu hikâyelere değinilirken verilecek örneklerin bazıları şunlardır; İnsanoğlunun varlığı ile birlikte Hz. Âdem'in kendisiyle benzer biçimde yaratıldığı için eşitlik arayışı içerisine girdiğine inanılan ilk eşi Lilith. Yasak meyveyi yediği için kendisi ile birlikte tüm insanlığın da cennetten kovulmasına neden olarak görülen Hz. Havva. Orta çağda ise düşünen, üreten, sorgulayan kadın korkusu nedeniyle ataerkil yapının, engizisyon mahkemeleri tarafından 300 yıl boyunca sürdürdüğü cadı avlarına, bir süs objesi olarak görülen kadının, üretilen seyirlik resimlerinin bir mal gibi teşhir edilip sırf müşteri çekebilmek adına ressamlar tarafından pazarlanmasına ve şiddete dair farklı toplumlardan çeşitli örneklere yer verilecektir. Çalışma kapsamında ele alacağımız üç kadın sanatçıdan ilki; Barok dönem sanatçımız Artemisia Gentileschi, yaşadığı tecavüz ve haksızlıklara inat, sanatı kullanarak duygularını yansıtmayı başarmıştır. Sanatçı kendisini resimlediği pek çok eserinde dikkatleri çekmek adına, tacize, şiddete ve öç almaya dair çalışmalar yapmıştır. Modern süreçte, duygularını ve kırgınlıklarını oto portrelerine yansıtan kadın sanatçımız Frida Kahlo' dur. Son olarak ele alınacak sanatçımız ise Post modern dönemde kadına uygulanan şiddetin ve algının değişip dönüştüğü günümüz zihniyetine yönelik isyanını estetik operasyonlar üzerinden bizlere iletecek marjinal sanatçı Orlan olacaktır. Geniş kapsamlı ve çok yönlü olan bu konuda, kadına uygulanan şiddetin sanata yansımalarına ve sanat kullanılarak şiddete verilen tepkilere dair; tarih, mitoloji, teoloji sahnesinden bazı anekdotlar vererek sanatsal süreçte öne çıkan belli başlı kişiliklerin kadına uygulanan şiddete dair farklı bakış açılarını kıyaslamalar ve örneklemelerle aktaracak ve şiddetin sanata yansımalarını ele alarak farkındalık oluşturmaya çalışılacağız.
Özet (Çeviri)
In this study, while the subject of“The Reflection of Violence Against Women on Art”is examined, it is not just art due to its scope; Sociology, philosophy, theology, myths, psychoanalysis, feminism and similar theories will also be used. The subject discussed is actually about violence, which everyone knows but ignores and makes ordinary in society. In our thesis, we will examine the violence against women, who is the only person that will affect the society, the family and the new generations to be raised, with various social, social and artistic comparisons. In order to convey this situation, we will try to deal with violence and its reflections on art in the light of the thoughts of some opinion leaders about life, comparative examples and some statistical data. In order to create an intellectual basis for the violence that women are subjected to, an introduction to the subject will be made by touching on a few female characters from mythology, religion and history. In the historical process, we come across many interesting stories that portray women as 'bad' as a result of various myths in the early periods. Some of the examples that will be given when talking about these stories are as follows; With the existence of human beings, Hz. Lilith, Adam's first wife, who is believed to have sought equality because she was created in his likeness. Because he ate the forbidden fruit, he and all humanity were expelled from heaven. Eve. In the Middle Ages, due to the fear of women who think, produce and question, the patriarchal structure led to witch hunts carried out by the inquisition courts for 300 years, the paintings of women, who were seen as an ornamental object, were displayed as goods and marketed by painters just to attract customers, and violence was recorded. Various examples from different societies will be included. The first of the three female artists we will discuss within the scope of the study; Artemisia Gentileschi, our Baroque artist, managed to reflect her feelings using art, despite the rape and injustice she experienced. The artist has made works about harassment, violence and revenge in order to attract attention in many of his works depicting himself. In the modern period, our female artist who reflects her feelings and resentments in her self-portraits is Frida Kahlo. Our last artist to be discussed will be the marginal artist Orlan, who will convey to us her rebellion against today's mentality, where the perception and violence against women in the post-modern period has changed and transformed, through aesthetic operations. In this comprehensive and multifaceted subject, the reflections on the art applied to women and the reactions to violence through art; By using some anecdotes from history, mythology and theology, we will continue the systematic process, the violence against women of certain prominent personalities, convey different perspectives through comparisons and fingers, and discuss the reflections of violence on art.