TÜBİTAK Bilim Çocuk Dergisinin 21. yüzyıl becerileri açısından incelenmesi
An examination of TÜBİTAK Bilim Çocuk (Science for children) magazine in terms of 21st century skills
  1. Tez No: 835752
  2. Yazar: SERAP ILIKKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLAL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim, çocuk, dergi, 21. yy. becerileri, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ), Science, children, magazine, 21st-century skills, Turkish Qualifications Framework (TQF)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çocuklar, dünyaya geldikleri anda temel olabilecek bilgileri, sosyal çevreleriyle geçirdikleri zaman içerisinde öğrenirler. Genel kültürlerini ve yeteneklerini daha iyi şekilde ortaya çıkarabilmeleri için farklı kaynaklara yönelmeleri gerekmektedir. Bu türlerden biri de çocuk dergileridir. Günümüzde çocuk dergileri, içerik olarak zengin ve görsel açıdan fazlasıyla dikkat çekicidir. Bu sebeple pek çok okuyucuya ulaşması mümkündür. Günümüz dünyasında gelişen teknoloji ile bilgiye ulaşmanın ve ulaşılan bilgiyi yorumlamanın gerektirdiği beceriler değişiklik göstermektedir. Bu araştırma, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yayımlanan Bilim Çocuk dergisi içeriğinin, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi' ne göre belirlenen 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeye ne düzeyde uygun olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Araştırmada Bilim Çocuk dergisinin 2022 yılına ait 12 sayısı incelenmiştir. Yapılan inceleme sonucunda Bilim Çocuk dergisinin içeriği Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi' ne göre belirlenen 21. yüzyıl becerileri içinde anadilde iletişim, öğrenmeyi öğrenme, yabancı dillerde iletişim, matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojideki temel yetkinliklere daha çok yer verdiği ancak dijital yetkinlik, sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlikler ile kültürel farkındalık ve ifade becerilerini daha az kapsadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Children acquire fundamental knowledge from the moment they are born, as they interact with their social environments over time. To better showcase their general knowledge and abilities, they need to turn to various sources, one of which is children's magazines. In today's world, children's magazines are rich in content and visually captivating. Therefore, they have the potential to reach a wide readership. In the evolving world of today, the skills required for accessing information and interpreting acquired knowledge through technology have undergone changes. This research aims to determine the extent to which the content of the Bilim Çocuk (Science for Children) magazine published by the Scientific and Technological Research Council of Turkey (TÜBİTAK) aligns with the 21st-century skills defined by the Turkish Qualifications Framework. To achieve this goal, document analysis, a qualitative research method, was employed in the study. A total of 12 issues of Bilim Çocuk magazine from the year 2022 were examined. The findings revealed that the content of Bilim Çocuk magazine predominantly emphasizes skills such as native language communication, learning to learn, communication in foreign languages, mathematical competence, and basic competencies in science/technology. However, it was observed that the magazine covers digital competence, social and civic competencies, as well as cultural awareness and expression skills to a lesser extent.