AŞTİ-Tandoğan arası Ankaray hattı ile yaya-taşıt ulaşımı ilişkilerinin geliştirilmesi üzerine bir araştırma
A Research on the examination of the relations among Ankaray line in between AŞTİ-Tandoğan and pedestrian and motorized traffic
- Tez No: 83583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: yaya ulaşımı, taşıt ulaşımı, raylı sistemler, peyzaj planlama, kentsel planlama, yeşil alanlar ıı, pedestrian circulation, motor-vehicle transportation, rail systems, landscape planing, city planing, green areas. IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AŞTİ-TANDOĞAN ARASI ANKARAY HATTI İLE YAYA - TAŞIT ULAŞIMI İLİŞKİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Özcan Nihan YÜCEER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman:Doç. Dr. Oğuz YILMAZ Jüri: Doç. Dr. Oğuz YDLMAZ Prof. Dr. Metin BAŞAL Yrd. Doç. Dr. Zühal ÖZCAN Bu çalışmada AŞTİ-Tandoğan arası Ankaray hattı istasyonları çevresindeki yerleşme alanlarında yaşayan ve/veya buraları kullanan insanların istasyona geliş gidişlerinin daha rahat ve kolay olması için yapılması gereken peyzaj tasarımı ilkeleri, kaliteli ve yönlendirici ortamların sağlanması üzerinde durulmuştur. Raylı ulaşım sistemleri yüksek maliyet gerektiren bir sistem olmasma karşın diğer ulaşım biçimlerine göre daha hızlı, ekonomik, rahat, güvenli ve çevreci sistemler olarak bilinmektedir. Ancak; istasyon noktaları sabit olan bu sistemi kullanacak olan yolcuların istasyonlara herhangi bir şekilde ulaşması gerekmektedir. Çevre - istasyon ilişkilerinin düzenlenmesi için; - Özel otoların kent merkezine girmesini engellemek için merkezden uzak yerlerde düşük fiyatlı açık veya katlı otoparkların yapılması, şehir merkezinde yüksek fiyatlı otoparkların oluşturulması - İstasyon çevrelerinde yaya alanları, yaya ve bisiklet yollan oluşturarak yaya haklarının korunması ve artırılması - İstasyon çevrelerinde yapılacak yapısal ve bitkisel peyzaj düzenlemelerinin yönlendirici, görsel ve estetik etkilerinden faydalanılması - Otobüs hatları ile ortak bilet kullanımı sistemini kurarak Ankaray 'in daha avantajlı bir duruma getirilmesi sağlanmalıdır. Bu bilgilere göre yolcuların mümkün olan en rahat, güvenli ve hızlı biçimde sabit istasyon noktalarına ulaşması amaçlanarak peyzaj mimarlığının tasarım ve planlama ilkelerine dayalı öneriler geliştirilmesi bu tezin amacıdır. Yapılan bu çalışmada ulaşımla ilgili temel bilgiler verildikten sonra, raylı sistemler ve aktarma olgusunun insanları nasıl etkilediği incelenmiştir. Aşti - Tandoğan arası Ankarayhattı ve çevresinde bulunan cadde ve sokaklarda arazi çalışmaları yapılarak istasyon çevreleri hakkında temel veriler elde edilmiş, bu hattı kullanan yolculara bir anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasından elde edilen sonuçlar ve araştırmalar ışığında yaya- taşıt ulaşımı ile ilgili öneriler geliştirilmiştir. Sonuç olarak dünyada çevreci olan tek ulaşım türü olduğu belirtilen raylı sistemlerin geliştirilmesi, insanların raylı sistemlerle ulaşımının daha kolay ve rahat bir şekilde sağlanması kent içinde ulaşımın rahatlaması açısından önemlidir. Bunu yaparken ıdaşımcılar, kent plancıları ve peyzaj mimarları vb. meslek disiplinleri tarafından ortak alınacak kararlar ile kentlerin ulaşım politikaları ortaya konulmalıdır. Bu nedenle de insanların istasyonlara ulaşımının sağlanmasında ulaşım çözümleri yanmda yapısal ve bitkisel peyzaj düzenlemelerinin çevre kalitesini artırıcı ve yönlendirici etkisinden faydalanümalıdır. 1999, 183 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A Research on the Examination of the Relations Among Ankaray Line in Between AŞTI- Tandoğan, and Pedestrian and Motorized Traffic Özcan Nihan YÜCEER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor:Assoc. Prof. Dr. Oğuz YILMAZ Jury: Assoc. Prof. Oğuz YILMAZ Prof. Dr. Metin BASAL AsstProf.. Dr. Zühal ÖZCAN The aim of the study is to provide an easy and comfortable access to the people who live in the surrounding settlements of Ankaray line stations between AŞTİ and Tandoğan. The goal is, to design the landscape for easy access and to develop landscape designs to provide a qualified environment Although the rail transport systems needs higher coasts, compared with the other transporting systems, they are known as faster, economic, comfortable, safe and environmental systems for the people. But, working on stable lines between stable stations of effective system the citizens have to reach the stations. In order to establish a connection between the station and the surrounding area; - Constructing economical, open or multi- storey car parks away from the city centres, and increasing the payment of the city- centre car parks to avoid of the private cars entering the city centres - Creating pedestrian areas, pathways pedestrian alleys and roads for cycling increasing and protecting pedestrian laws, - Arranging architectural landscape designs by using structural and planting materials - Creating a common ticket usage system for bus and subway lines to be the Ankaray in a advantage position according to the transporting system, can be proposed. According to the these criteria, it is aimed to develop new ideas on architectural landscape planning and design prensips to offer people more comfortable, safe and fast arrivals between stable stations. It is inspected how people effected transporting by subway line systems after making people have the main knowledge mabout transporting systems. The data about the arrounding of stations gained by searching lands of surrounding roads and streets around subway line system between AŞTİ- Tandoğan, and inquiry applied to citizens about using the stations. After having the results of inquiry and searches successions made about pedestrian- vehicle transportation systems. As a result, the most circumferrencial transporting system is subways so it is important to make the subway lines system comfortable and easier to make the transporting system easier in the city. While making this with common in decisions of landscape architectural, For this reason, as well as the transportation solutions to achieve the easy arrival of the citizens to the stations, the environmental quality rising and directionalizing effects of the structural and planting based landscape arraignments must also be used. 1999,183 pages