Bazı mantar türlerinin antimikrobiyal ve antikanser etkilerinin araştırılması
Investigation of antimicrobial and anticancer effects of some mushroom species
  1. Tez No: 835860
  2. Yazar: ASEEL HASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: karaciğer kanseri, Ekstrakt, Ramaria flava, Gyromitra esculenta, Elaphomyces granulatus, bakteria
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Mantarlar, insanlığın çok uzun yıllardır kullandığı sağlıklı ve faydalı yiyecktir. Yapısında ham lif, karbonhidrat ve protein içerir. Vitamin ve mineraller bakımından zengin olması. Popülaritesini artımıştır. Hem besleyici hem de terapötik değere sahiptir. Diyet seçimleri, insanların biyoaktif profilleri üzerine yapılan son araştırmaları doğrudan etkilediğinden, yenilebilir çeşitler üzerindeki mantar araştırmaları talebi artırmıştır. Bu kapsamda, mantarların kanser gibi bazı mantar araştırmalar tedavisi ve antimikrobiyal etkileri konusunda araştırmalar yapılmaktadır. Bu tez çalışmasında Muğla yöresinden toplanan Elaphomyces granulatus Fr., Gyromitra esculenta (pers.) Fr., Ramaria flava (Schaeff.) Quél mantar türlerinin ekstraktlarının Escherchia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis ve Pseudomonas aeruginosa üzerindeki antimikrobiyal aktiviteleri incelenmiştir. E .granulatus ekstraktının B. subtilis üzerinde ve G. esculenta ekstraktının hem B. subtilis hem de S. aureus üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra yukarıdaki mantarların etanol ekstraktların HUH7 karaciğer kanseri hücre hattı, Caco-2 kolon kanseri hücre ve phoneix hücre hattı üzerinde antikanser etkileri için MTT yöntemi ile 48 ve 72 saatlik sitotoksisiteleri tespit edilmiştir. Mantar ekstraktlarının HUH7 kanseri hücre hattı, Caco-2 kolon kanseri ve phoneix hücre üzerindeki sitotoksisitesinin değerlendirilmesinde MTT (3-(4,5-dimethyl-2 thiazolyl)-2,5- diphenyl -2H-tetrazolium bromide, MTT, Methylthiazolyldiphenyl-tetrazolium bromide) yöntemi uygulamıştır. MTT solüsyonu fosfat tamponu (pH 7.2) içerisinde 5 g /ml konsantrasyonda hazırlanmıştır. Çalışmanın sonuçunda, insanlardaki karaciğer ve kolon kanserlerinin ve bakteriyal bazı enfeksiyonların önlenmesi ve tedavisi için ilaç ve besin takviyelerinin oluşturulmasında mantar özütlerinin kullanılma potansiyelini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Mushrooms are a wholesome and useful meal that humanity have used for a very long time. İt is contain crude fibers, carbs, and proteins vitamins and minerals have increased in populari because dietary choices directly affect latest research on the bioactive profiles of humans and mushroom research on edible varieties has increased demand economic, medicinal and biotechnological relevance around the world Therefore, they have a paramount role to recovering from some disease such as cancer In this study Elaphomyces granulatus Fr., Gyromitra esculenta (Pers.) Fr., Ramaria flava (Schaeff.) Quél. we using three species of exstract to indicat its activity against four species of microbial Strain Escherchia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa to making exstract approx cell density 1 × 108 CFM /µl in the concentration of 100 µl. Then, 48 and 72 hour cytotoxicities of ethanol extracts of the mushrooms were determined by MTT method for their anticancer effects on HUH7 liver cancer cell line, Caco-2 colon cancer cell and Phoneix cell line. MTT(3-(4,5-dimethyl-2thiazolyl)-2,5-diphenyl-2H-tetrazolium bromide, MTT, Methylthiazolyldiphenyl-tetrazolium bromide) method was used to evaluate the cytotoxicity of mushroom extracts on HUH7 cancer cell line, Caco-2 colon cancer and phoneix cell. MTT solution was prepared in phosphate buffer (pH 7.2) at a concentration of 5µg /ml. As aresult, HUH7 liver cancer Caco-2 colon cancer and phoneix cell (kidney cell) cell line are both sensitive to the ethanol extracts of G. esculenta, E. granulatus, and R. flava obtained from Mugla region. The study findings indicate the potential for employing mushroom extracts in the creation of medications and dietary supplements for the prevention and treatment of liver cancer and colon cancer against strain bacteria wich is causing some of diseases to the human. Keyword: Liver cancer, Exstract, Ramaria flava, Gyromitra esculenta, Elaphomyces granulatus, Bacteria