Tarihsel süreçte Rus-Alman ilişkileri ve Ukrayna savaşının Almanyanın güvenlik ve savunma politikasına etkisi
Russian-German relations in the historical process and the effect of the Ukrainian war on Germanys security and defense policy
- Tez No: 835863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNER AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: 100 Milyar Avro Özel Fon, Almanya Savunma Politikası, Enerji, Rusya-Ukrayna Savaşı, Savaş, 100 Billion Euro Special Fund, Energy, German Defense Policy, Russia – Ukraine War, War
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalışmasında Rusya-Ukrayna savaşının Alman savunma ve güvenlik politikasındaki etkileri araştırılmak istenmiştir. Savaş'ın Almanya'ya ekonomik ve siyasi yansımaları araştırılmış olup Rusya ve Almanya arasındaki tarihsel ilişkilerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu savaş sebebiyle Ukrayna devlet başkanı Volodimir Zelenski'nin özellikle Angela Merkel'i Rusya ile enerji ilişkileri bağlamında suçlamasından dolayı Rusya ve Almanya'nın tarihsel enerji ilişkilerine değinilmiştir. Rusya ve Almanya'nın enerji ilişkilerinin ve iki devlet arasındaki boru hattı projelerinin Soğuk Savaş dönemine tekabül ettiği tespit edilmiştir. Tarihsel sürece bakıldığında Alman diplomasisi Otto von Bismarck ile başlayan denge politikasından II. Wilhelm ile uzaklaşmış ve bu uzaklaşmanın sonucu I. Dünya Savaşının yaşanması ile neticelenmiştir. II. Dünya Savaşı sonrası Bismarck'ın denge arayışı 1969'da Şansölye Willy Brandt ile tekrar hayata geçmiş çok yönlü dış politikayla birlikte Sovyetler Birliği ile iyi ilişkiler geliştirerek ortaya çıkmıştır. Almanya'ya göre Avrupa'nın güvenliğini tesis etmenin yolu dönemin Sovyetler Birliği bugünün ise Rusya'sını Avrupa'ya dahil etmekten ve ticari ilişkiler geliştirmekten geçmektedir. Angela Merkel döneminde de bu politika dâhilinde gelişen ilişkiler Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte değişmeye başlamıştır. Avrupa güvenliği ve Almanya'nın güvenliği düşünüldüğün de savunma bütçesini düşük tutan ve bu sebeple ABD ve NATO müttefikleri tarafından sık sık eleştirilen Almanya, AB içinde de oynadığı liderlik rolünü de göz önüne alarak, savunma bütçesini artırmaya karar vermiştir. Şansölye Olaf Scholz tarafından 100 milyar euroluk özel bir fon kurulacağı bu fonun yatırım ve silahlanma projeleri için kullanacağı açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to investigate the effects of the Russia-Ukraine war on German defense and security policy. The economic and political repercussions of the war on Germany have been investigated and the historical relations between Russia and Germany have been evaluated. Dec. Historical energy relations between Russia and Germany were mentioned because Ukrainian president Volodimir Zelensky accused Angela Merkel in particular in the context of energy relations with Russia due to the war that Russia launched on Ukraine. It has been determined that the energy relations of Russia and Germany and the pipeline projects between the two states correspond to the Cold War period. Dec. When we look at the historical process, German diplomacy started with Otto von Bismarck's equilibrium policy during World War II. He became estranged with Wilhelm, and the result of this estrangement was I. It was concluded with the outbreak of the World War. II. Bismarck's search for balance after World War II emerged in 1969 with Chancellor Willy Brandt, developing good relations with the Soviet Union along with a well-rounded foreign policy that came to life again. According to Germany, the way to establish Europe's security isto incorporate the Soviet Union of the period and today's Russia into Europe and develop trade relations. The relations that developed within the framework of this policy during the Angela Merkel period also started to change with the outbreak of the Russia-Ukraine war. Considering the security of Europe and the security of Germany, Germany, which keeps its defense budget low and is often criticized by the United States and NATO allies for this reason, has decided to increase its defense budget, taking into account the leadership role it also plays within the EU. It was announced by Chancellor Olaf Scholz that a special fund of 100 billion euros will be established and this fund will be used for investment and armament projects.