Kur'an'da tevhid (Enbiya Suresi örneği)
Tawhid in the Qur'an (The example of Surah al Anbiya)
  1. Tez No: 835876
  2. Yazar: HALİT DERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tefsir, Tevhid, Peygamber, Enbiya Sûresi, Qur'an, Tafsir, Tawhid, Prophet, Surah al-Anbiya
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
İslam, Yüce Allah'ın kulları için seçtiği ilâhî dinin adıdır. İslam dininin en aslî konusu tevhid inancıdır. Hz Peygamber'in mücadelesi tevhid mücadelesidir. Kur'an birçok sûrede Peygamberler bağlamında bu konuyu işlemiştir. Tevhidin zıddı olan şirk kavramı da Kur'an'ın en önemli konularından birini teşkil etmektedir . Bu açıdan“Kur'an'da Tevhid”(Enbiya Sûresi Örneği) konusu tezimizde merkeze Kur'an âyetleri alınarak işlenecektir. Bu çalışma Girişten başka üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde“tevhid”kavramı, şirk ve çeşitleri işlenecek olup İslam'ın tevhide verdiği değer konularına temas edilmeye çalışılacaktır. Ayrıca tevhidin zıddı olan şirk kavramının kökenine inilip, şirkin çeşitlerine temas edilecek ve Kur'an'ın şirke karşı net duruşunun nedenleri araştırılmaya çalışılacaktır. İkinci bölümde Enbiya sûresinin adı, nüzûl sebebi ve sûrede öne çıkan kavramlar izah edilecektir. Enbiya sûresinde ahirete iman bağlamında tevhid, Esmâ-i Hüsna çerçevesinde tevhid, akıl eden insana çağrılar, önceki toplulukların tevhid çağrılarına cevapları, göklerin ve yerin yaradılışında tevhid gibi konular işlenecektir. Üçüncü bölümde Allah'ın insanlara rehber olarak gönderdiği elçilerin tevhid mücadelesine yer verilecektir. Enbiya sûresinde adı geçen peygamberlerin ve bu sûrede adı geçmeyen peygamberlerin tevhid mücadeleleri işlenecektir.
Özet (Çeviri)
Islam is the name of the divine religion chosen by Almighty Allah for His servants. The most fundamental subject of the religion of Islam is the belief of tawhid. The struggle of the Prophet is the struggle of tawhid. The Qur'an has dealt with this issue in the context of the Prophets in many suras. The concept of Shirk, which is the opposite of tawhid, is one of the most important issues in the Qur'an. In this respect, the subject of“Tawhid in the Qur'an”(The Example of Surah Embiya) will be discussed in our thesis, focusing on the verses of the Qur'an. This work consists of three parts other than the introduction. In the first part, the concept of“tawhid”, polytheism and its varieties will be discussed and the value that Islam gives to tawhid will be tried to be touched upon. In addition, the origin of the concept of shirk, which is the opposite of tawhid, will be examined, the types of shirk will be touched on, and reasons for the clear stance of the Quran against polytheism will be tried to be investigated. In the second part, the name of the Anbiya Surah, the reason for its revelation and the prominent concepts in the Surah will be explained. In Surah Anbiya, subjects such as tawhid in the context of belief in the hereafter, tawhid in the framework of Esma-i Hüsna, calls to reason, answers of previous communities to tawhid calls, tawhid in the creation of the heavens and earth will be covered. İn the third part, the struggle for oneness of the messengers sent by Allah as a guide will be discussed. The struggles of the prophets mentioned in Surah Anbiya and the prophets whose names are not mentioned in this chapter will be covered.