Kur'ân'da katl kavramı
The concept of murderer in the Quran
- Tez No: 835902
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Katl, Zıt, Haksız, Öldürme çeşitleri, The Holy Quran, The kill, Opposite, Unjustly, Types of killing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kur'an-ı Kerim, Allah'ın insanlara doğru yol göstermesi için indirdiği kitaptır. Tefsir kitapları Kur'an-ı Kerim'in doğru anlaşılması için çok önemli rol oynar. Kur'an-ı Kerim'i doğru anlamak ve ona doğru uymak için ayetlerin nazil olma sebeplerini, Mekke'de mi yoksa Medine'de mi indiğini, hükümlerinin nesih edilip edilmediğini ve ayetlerdeki kelimelerin anlamını bilmek gerekir. İnsan öldürmek en büyük günahlardan biri ve insanın canı ve malı ile ilgili olduğu için Allah Teâlâ buna özel önem vermiştir ve bu konuda pek çok ayet indirmiştir. Bu önem göz önüne alındığından yazılan bu tez, Kuran'ın ışığında katl kavramını araştıran çalışmadır. Bu çalışma; bir giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde öldürme kavramının kökeni, sözlük anlamı ve terim anlamı, öldürme kelimesinin Kur'an'da kullanılan farklı anlamları, zıt anlamı, öldürme anlamına yakın anlamlı kelimeleri açıklıyoruz. İnsan öldürmenin çeşitleri, hukuk ve adaletin gereği olarak öldürmek, haksız öldürmek, öldürme sebepleri ve Kur'an-ı Kerim'deki haksız öldürme örneklerinden bahsedeceğiz. İkinci bölümde ise insan öldürme suçuna verilen cezalar, hukuk ve adaletin gereği olarak öldürmenin ve haksız öldürmenin bazı etkilerini açıklıyoruz. .
Özet (Çeviri)
The Holy Quran is the book that Allah sent down to guide people to the right path. Tafsir books play a very important role for the correct understanding of the Holy Quran. In order to understand the Holy Quran correctly and to follow it correctly, it is necessary to know the reasons for the revelation of the verses, whether they were revealed in Mecca or Medina, whether their provisions have been abrogated or not, and the meaning of the words in the verses. Killing a human being is one of the biggest sins and since it is related to human life and property, Allah Almighty gave special importance to it and revealed many verses on this subject. This thesis, written considering this importance, is a study that investigates the concept of slaughter in the light of the Quran. This work; It consists of an introduction, two parts and a conclusion. In the first chapter, the origin of the concept of killing, its dictionary meaning and term meaning, the different meanings of the word killing used in the Quran, its antonyms and words close to the meaning of killing, types of killing people, killing as a requirement of law and justice, unjust killing, reasons for killing and the Qur'an. We will talk about examples of unjust killing in the Holy Quran. In the second part, we explain the penalties given for the crime of murder, some effects of killing as a requirement of law and justice, and some effects of unjust killing.