Yeşil tedarik zincirine yönelik kontrat tasarım modeli önerileri
Contract design model suggestions for green supply chain
  1. Tez No: 835971
  2. Yazar: AYŞEGÜL BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA TORUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil tedarik zinciri, Oyun teorisi, Maliyet paylaşım kontratı, Üçüncü taraf lojistik hizmet sağlayıcı, Tedarik zinciri kontrat tasarımı, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Green supply chain, Game theory, Cost-sharing contract, Third-party logistics service provider, Supply chain contract design, European Green Deal
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, üçüncü taraf lojistik hizmet sağlayıcısı nın yer aldığı üç aşamalı bir yeşil tedarik zinciri ağına yönelik farklı kontrat tasarım modeli önerileri sunulmuştur. Taşımadan kaynaklanan çevresel olumsuzlukları dikkate alan çalışmada, oyun teorisi yaklaşımı kullanılarak yeşil hizmet seviyesinin, ürünün fiyatının ve tedarik zinciri üyelerinin karlarının farklı kontrat tasarım modellerinden nasıl etkilendiği incelenmiştir. Merkezî ve merkezî olmayan tedarik zinciri modellerinin yanı sıra üretici ve perakendecinin işbirliği içinde ve işbirliği olmadan üçüncü taraf lojistik hizmet sağlayıcısına maliyet paylaşım kontratı önerdiği iki farklı model ele alınmıştır. Çalışma literatüre, yeşil tedarik zinciri alanında karbondioksit gazı emisyonunu azaltmak için yeşil taşıma yapabilen 3PL ile işbirliği yapan üretici ve perakendecinin yer aldığı üç aşamalı bir ağda işbirlikli ve işbirliksiz maliyet paylaşım kontratları modelleyerek katkıda bulunmuştur. Önerilen işbirlikli maliyet paylaşım modeli merkezî tedarik zinciri modeline en yakın yeşil hizmet seviyesini ve toplam karı vermiştir. İşbirlikli maliyet paylaşım modeli tedarik zinciri koordinasyonunu sağlamada en başarılı model olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study proposes different contract design models for a three-stage green supply chain network involving a third-party logistics service provider. Taking into account the environmental impacts of transportation, the study uses a game theoretic approach to examine how the level of green service, the price of the product and the profits of the supply chain members are affected by different contract design models. Centralized and decentralized supply chain models are considered, as well as two different models where the manufacturer and retailer propose a cost-sharing contract to a third-party logistics service provider with and without cooperation. The study contributes to the literature in the field of green supply chain by modeling cooperative and non-cooperative cost sharing contracts in a three-stage network with a manufacturer and a retailer cooperating with a 3PL that can perform green transportation to reduce carbon dioxide gas emissions. The proposed collaborative cost-sharing model yielded the closest green service level and total profit to the centralized supply chain model. The collaborative cost sharing model was the most successful in achieving supply chain coordination