II. Murad dönemi Osmanlı topçuluğu ve top döküm teknolojileri
Ottoman artillery and cannon casting technologies during the reign of Murad II
- Tez No: 835987
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAL SOYLUER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Askerî Tarihi, II. Murad, Ateşli Silahlar, Barut, Top, Topçu, Ottoman Military History, II. Murad, Firearms, Gunpowder, Cannon, Cannoneer
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Barutun icadından sonra X. Yüzyılda Asya kıtasında kullanılmaya başlanan ateşli silahlar, topun ilkel biçimlerinde farklı coğrafyalara yayılmıştır. XIV. Yüzyılın ilk yarısında Avrupa'da yaygın olarak kullanılmaya başlanan top, I. Murad döneminde Osmanlı Devleti ordusuna dâhil edilmiştir. II. Murad saltanatına gelindiğinde ise humbara ile seyyar döküm gibi farklı kullanım ve üretim şekilleri ortaya çıkan bu silah, savaşların ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Kaynaklardaki bilgilerin tartışması ile ele alınan çalışmada II. Murad dönemindeki top kullanımına ve üretimine yoğunlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Firearms, which started to be used in Asia in the Xth century after the invention of gunpowder, spread to different geographies in primitive forms of cannon. The cannon, which was widely used in Europe in the first half of the XIVth century, was included in the Ottoman Empire's army during the reign of Murad I. By the reign of Murad II, this weapon, which emerged in different forms of use and production such as humbara and mobile casting, became an integral part of wars. This study focuses on the use and production of cannons during the reign of Murad II.