Enformasyon savaşlarında istihbarat diplomasisinin yönetimi: Ege Denizi göçmen krizi vaka analizi
The management of intelligence diplomacy in information warfare: A case study of the Aegean Sea migration crisis
  1. Tez No: 836016
  2. Yazar: KIYMET SEZER GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TINAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Journalism, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enformasyon, Enformasyon Savaşı, İstihbarat, İstihbarat Yönetimi, İstihbarat Diplomasisi, Psikolojik Savaş, Örtülü Operasyon, Information, Information Warfare, Intelligence, Intelligence Management, Intelligence Diplomacy, Psychological Warfare, Covert Operations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma, günümüzün savaşları olarak tarif edilen enformasyon savaşlarını istihbarat, istihbarat diplomasisi ve iletişim yönetimi uygulamaları üzerinden ele almaktadır. Çalışmanın amacı, Yunanistan'ın Ege Denizi'nde göçmenlere yönelik uluslararası hukuka aykırı geri itme uygulamalarının uluslararası kamuoyu nezdinde açık edilmesi ve belgelendirilmesinde Türkiye'nin yürüttüğü iletişim stratejisine dayalı enformasyon savaşının katkılarını analiz etmektir. Çalışma, Türkiye'nin enformasyon savaş uygulamalarını örnek bir olay üzerinden derinlemesine irdelemekte, bu yönüyle enformasyon savaşlarının psikolojik savaş ve algı yönetimi boyutunun daha iyi anlaşılması için literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın iddiası, Türkiye'nin Ege Denizi göçmen krizinde Yunanistan'ın inkâr ettiği geri itme uygulamalarının ortaya çıkarılmasını, yürütülen enformasyon savaşı stratejisiyle sağladığıdır. Bu doğrultuda kurumlar arası eşgüdümlü çalışmaların başarıya etkisine de yakından bakılmaktadır. Söz konusu iddianın ortaya atılmasında Türkiye'nin son dönemde çoğu konuda tezlerini uluslararası arenada anlatmak üzere dış politikasında istihbarat diplomasisine artan yönelim etkili olmuştur. Çalışma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden vaka analizi metodu uygulanmış, enformasyon operasyonunu koordine eden birimin başındaki kişi ile yapılan mülakat yanında Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa basınında yer alan haberler örneklem dahilinde analize tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this present study is to examine information warfare, the modern wars of our time, through the lenses of intelligence, intelligence diplomacy, and communication management. The study aims to explore the manner in which Türkiye has used information warfare in line with its communication strategy to document the illegal pushback practices of Greece against migrants in the Aegean Sea and reveal this information to the public at international level. This thesis analyzes Türkiye's information warfare practices through an in-depth case study and aims to contribute to the existing literature on the topic by extensively examining the psychological warfare and perception management dimensions of information warfare. This study arques that Türkiye was able to uncover the pushback practices that Greece denied in the Aegean Sea migration crisis as a result of the information warfare strategies that it adopted. In this context, this thesis focuses on the effect of inter-institutional coordination on the success of these information warfare strategies. Türkiye's increasing desire to express its theses in the international arena and subsequent inclination towards intelligence diplomacy in its foreign policy are critical to this claim. This study has utilized the qualitative research method of case analysis and examined news pieces in the US and European press within its sample, as well as an interview with a relevant bureaucrat.